Udruženje književnika Srbije obeležilo slavu, otvorena izložba "Sveta zemlja"

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

U ime Patrijarha Porfirija, slavskom besedom, nakon sečenja kolača, obratio se vikarni episkop, vladika toplički Petar.

Udruženje književnika Srbije je i ovog 25. jula obeležilo slavu Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, zaštitnice srpskih pisaca, srpskog jezika i duhovnosti. U ime Patrijarha Porfirija, slavskom besedom, nakon sečenja kolača, obratio se vikarni episkop, vladika toplički Petar. Ovom prilikom otvorena je i izložba „Sveta zemlja“, fotografa Zorana Vujanovića.

Juče je u Svečanoj sali Udruženja književnika Srbije, već tradicionalno, obeležena slava Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, zaštitnice srpskih pisaca, srpskog jezika i duhovnosti. Njegovo preosveštenstvo Episkop toplički g. Petar, vikarni Episkop Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, osveštao je slavske darove i prelomio slavski kolač. Episkopu Petru sasluživali su protojereji Aleksandar Mihailović i Slaviša Popović i jerej dr Ugrin Popović. Među gostima, visokim predstavicima srpske pravoslavne crkve bili su i o. Stefan, iguman Manastira Velika Remeta i prošlogodišnji dobitnik Svetosavskog blagodarja UKS-a, kao i o. Arsenije, jeromonah i iguman Manastira Ribnica, inače član UKS-a, po pozivu.

U svom slavskom obraćanju, pozdravljajući goste, nakon sečenja slavskog kolača, Episkop Petar je rekao da je knjiga bila, jeste i biće najsnažniji mogući medij i najdublja forma ljudske kreativnosti, a da upravo kreativnost kao dar Božiji čoveku, predstavlja ikonu Boga u čoveku i kao takva nas čini sličnima Bogu i najveći je Božji dar svima nama.

Zajedno sa piscima, članovima i prijateljima UKS-a u sabornosti je obeležen ovaj duhovni čin koji se u UKS-u priređuje od 2010. godine. Tada je, na inicijativu akademika Matije Bećkovića, da reprezentativno udruženje u kulturi – Udruženje književnika Srbije – dobije svoju slavu, blaženopočivši Patrijarh srpski G. Pavle, odabrao i sa Svetim arhijerejskim saborom blagoslovio da slava UKS-a bude ikona Presvete Bogorodice Trojeručice i od tada se svakog 25. jula u prostorijama UKS-a reže slavski kolač.

Goste je dočekao ovogodišnji domaćin slave, Prof. dr Vukoman Bošković, književnik i sekretar Udruženja paraplegičara Beograda. Sa deset objavljenih naslova i sa više značajnih domaćih i međunarodnih književnih nagrada i priznanja, među kojima i nagrade „Radoje Domanović“ za knjigu godine u oblasti satire, Bošković je član Beogradkog aforističarkog kluba, Udruženja književnika Srbije i Uruženja novinara Srbije. Od 2004. godine presednik je Međunarodnog parlamenta „Živeti bez granica“ sa sedištem u Bordou, a za doprinos i afirmaciju kvlitetnijeg života, od Svetskog parlamenta je dobio nagradu „Oskar života“ i to kao prva osoba sa invaliditetom. Pozdravivši goste, Vukoman Bošković je čestitao slavu gostima i proglasio nosioca slave UKS-a za 2024. godinu, književnicu Čednu Radinović Lukić iz Beograda.

Udruženje književnika Srbije obeležilo slavu, otvorena izložba Foto: Zora Vinčić

Ovom prilikom otvorena je izložba fotografija „Sveta zemlja“, koju je priredio Zoran Vujanović beležeći kadrove sa pokloničkog putovanja u Jerusalim tokom kojeg je posetio i manastir Sv. Save Osvećenog. Odatle je, naime, prema zavetu i proročanstvu Jovana Damaskina, ikonu Bogorodice Trojeručice preuzeo Sv. Sava zahvaljujući kojem je ova ikona, 1217. godine, po prvi put stigla na Hilanadar. O tome je, na slavskom okupljanju, nekoliko prigodnih reči izrekao Jovan Petrović, student teologije i vodič na hodočašća.

Kao i prethodnih godina, domaćinu slave je uručena gramata Predraga Bogdanovića Cija, koju je Vukomanu Boškoviću uručio Vidan Bogdanović, sin ovog preminulog književnika.

Obeležavanje slave Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice je bila prilika i da umetnici uruče poklone Udruženju književnika Srbije, pa je tako Mirko Ostroški daravao upravo slavsku ikonu Bogorodice Trojeručice, koju je uradio u terakoti, sa elementima hilandarske ornamentike. Porodičnu ikonu Presvete Bogordice, poklonila je književnica, slikarka i vajarka Zorica Arsić Mandarić, a fotografiju jerusalimskog Manastira Sv. Save Osvećenog poklonio je autor izložbe, Zoran Vujanović. Umetnička dela je u ime Udruženja književnika Srbije, zahvalivši se darodavcima, primila Gordana Vlajić, zamenica predsednika UKS-a.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA