"Alhemija bombe" preispituje kako je istorija razvoja nuklearnih reaktora izmenila savremenu civilizaciju

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Koncentrisana na ovu dramatičnu temu, uz brojna naučnopopularna objašnjenja i detalje o tajnim naučnim projektima, knjiga istovremeno predstavlja sveobuhvatan prikaz razvoja nuklearnih tehnologija, prvi takav na našem tržištu, ali i jedan pregled mnogih zagonetki modernog sveta

Nova knjiga naučnog novinara, autora i ko-urednika "Nauke kroz priče", Slobodana Bubnjevića, pod nazivom "Alhemija bombe", preispituje kako je istorija razvoja nuklearnih oružja i reaktora izmenila savremenu civilizaciju.

Koncentrisana na ovu dramatičnu temu, uz brojna naučnopopularna objašnjenja i detalje o tajnim naučnim projektima, knjiga istovremeno predstavlja sveobuhvatan prikaz razvoja nuklearnih tehnologija, prvi takav na našem tržištu, ali i jedan pregled mnogih zagonetki modernog sveta.

Kroz "naučnopopularne lekcije sa špijunskim zapletima", na putu od američkog projekta Menhetn u Drugom svetskom ratu do nuklearke Zaporožje danas, "Alhemija bombe" otkriva kako strahovi od bombe i dalje neprimetno oblikuju našu svakodnevicu.

Njihova imena, naime, izazivaju strah. Nije neophodno da poznajete strukturu atomskog jezgra ili da razumete silinu lančane reakcije, dovoljno je samo da neko u prostoriji izgovori jednu od tih zastrašujućih reči - Hirošima, Černobilj, Fukušima - zli dusi nuklearne fizike odmah će izviriti iz mračnih uglova.

"Alhemija bombe" prikazuje uzbudljivu istoriju nuklearne ere kroz dvadeset takvih strašnih toponima - lokacija na planeti gde je korišćenje energije atoma ostavilo trajne ožiljke i preraslo u svojevrsne simbole savremenog doba.

"Alhemija bombe" je objavljena u izdanju "Lagune".

Sticajem okolnosti, izašla je uporedo sa filmskih hitom "Openhajmer" i prodaje se u knjižarama širom Srbije.

Kako izdavač navodi "pisana raskošnim stilom, krcata zanimljivim pričama, anegdotama i neočekivanim uvidima o savremenosti, "Alhemija bombe" čitaoca vodi na putovanje uzbudljivije od mnogih romana, tokom kog se smenjuju zgodne naučnopopularne lekcije sa "pijunskim i akcionim zapletima".

Možda čitaoci da je čuveni Peace, simbol mirovnih i hipi pokreta, originalno napravio dizajner Džerald Holtom za jednu od prvih kampanja protiv nuklearnih bombi i da predstavlja slova N i D, od naziva "nuklearno razoružanje" na engleskom.

Ili da je francuski kreator Luj Rear dao naziv bikini dvodelnom kupaćem kostimu zbog nuklearne detonacije na istoimenom ostrvu, kao i da je lik Godzile, morskog čudovištva, izmišljen u Japanu nakon megatonske detonacije bombe Kasl Bravo.

O ovim i drugim brojnim intrignatnim detaljima iz istorije nuklearne ere čitaoci mogu saznati u "Alhemiji bombe" Slobodana Bubnjevića.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA