Književno veče Matije Bećkovića u Udruženju književnika Srbije

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ulaz na književno veče Matija Bećkovića je slobodan

U Udruženju književnika Srbije, a u ukviru Tribine "Zapisano u večnosti", svoje književno veče će u petak, 14. aprila ove godine, sa početkom od 19 sati - održati Matija Bećković.

Udruženje književnika Srbije nastavlja sa književnim programima koji publici omogućavaju da u Svečanoj sali, na 118 godina čuvenoj adresi – Francuska 7, čuju i vide najveće srpske pesnike.

Nakon Pere Zupca, a potom i Ljubivoja Ršumovića, gost tribine koja nosi naziv "Zapisano u večnosti", a koju vodi urednik Vidak Maslovarić, biće – Matija Bećković, književnik i akademik.

Bard srpske poetske scene, kao i nekadašnjeg jugo-prostora, Matija Bećković (1939) će svoju poeziju govoriti u petak, 14. aprila, sa početkom od 19 sati. Pesme na stihove Matije Bećkovića izvodiće kompozitori Asim Sarvan i Milica Milović.

Velikom će pesniku, ovom prilikom, biti uručena Povelja za životno delo, najznačajnija nagrada Udruženja književnika Srbije, koju će mu predati Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije.

Priča kaže da je Bećković od prvog književnog honorara, koji je iznosio 12.000 ondašnjih dinara, kupio karirani sako, kakav je do danas ostao njegov odevni "zaštitni znak". Prvu je knjigu posvetio Veri Pavladoljskoj, Ruskinji iz Valjeva, svojoj životnoj ljubavi koja će mu postati supruga. Poema je do danas ostala izuzetno popularna, a svojevremno ju je izvodio Arsen Dedić, kantautor međunarodne reputacije.

Matija Bećković je u Udruženje književnika Srbije primljen sa 24 godine, a kasnije će biti izabran i za predsednika ovog najstarijeg esnafskog Udruženja u Srbiji.

Matija Bećković Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Njegovi prozni i poetski tekstovi priređivani su za pozorišta i izvođena na beogradskim i na zagrebačkim scenama. Autor je televizijskih drama, dečjih jednočinki, kao i dramske poeme „Če – tragedija koja traje“ koja je prevedena na nemački i engleski jezik.

Pored toga što je član Srpske akademije nauka i umetnosti , Bećković je i član Srpskog PEN centra, Krunskog saveta prestolonaslednika  Aleksandra Drugog Karađorđevića i počasni član  Udruženja za umetnost, kulturu i međunarodnu saradnju "Adligat” .

Ulaz na književno veče Matija Bećkovića je slobodan.

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA