≫ 

Milena Marković je prošle godine dobila NIN-ovu nagradu, sada ima svoje veče u ciklusu "Poezija uživo!"

Ulaznice za program „Poezija uživo!" ljubitelji poezije i slušaoci Radio Beograda 2 mogu preuzeti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

  • 0
Milena Marković Foto: Radio Beograd 2

U okviru jubilarne pete sezone tradicionalnog ciklusa „POEZIJA UŽIVO!“ u subotu 21. januara 2023. godine od 19 časova u Kolarčevoj zadužbini biće održano veče pesnikinje Milene Marković, uz direktan prenos na talasima Radio Beograda 2.

Milena Marković, pesnikinja, dramska spisateljica i scenaristkinja, drugi put ima svoje veče u okviru ciklusa „POEZIJA UŽIVO!“ na kojem će, pored svoje poezije, čitati i odlomke iz romana „Deca“ ovenčanog NIN-ovom nagradom za roman godine.

Ulaznice za program „Poezija uživo!" ljubitelji poezije i slušaoci Radio Beograda 2 mogu preuzeti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Milena Marković je rođena 9. aprila 1974. godine u Beogradu. Do sada je objavila šest pojedinačnih pesničkih knjiga: „Pas koji je pojo sunce" (2001), „Istina ima teranje" (2003), „Crna kašika" (2007), „Ptičje oko na tarabi" (2009), „Pre nego što sve počne da se vrti" (2011) i „Pesme za žive i mrtve" (2014).

Izabrane pesme u dvatoma do sada su objavljene u tri izdanja 2012, 2013. i 2016. godine. Dobitnica je Ninove nagrade za svoj prvi roman „Deca“ (2021). Milena Marković je za svoju poeziju dobila nagrade „Biljana Jovanović“ i „Đura Jakšić“, obe 2009. godine za zbirku „Ptičje oko na tarabi", a specijalnu nagradu u Beču za najbolju dramu sa ex-Yu prostora, tri „Sterijine nagrade“, nagradu „Miloš Crnjanski“, „Todor Manojlović“ i „Borislav Mihajlović Mihiz“, za svoje dramsko stvaralaštvo.

Izvedene drame Milene Marković su: „Paviljoni - kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru" (2001), „Šine" (2002), „Nahod Simeon" (2006), „Šuma blista" (2008), „Brod za lutke" (2009), „Zmajeubice" (2014) i „Deca radosti" (2016). Autorka scenarija za igrane filmove: „Sutra ujutru" (2007), „Beli, beli svet" (2009) i „Otadžbina" (2016), kao i za dokumentarni film „Rudarska opera" (2006).

“BERNŠTEJN, POSLEDNJI PARTIZAN” (Berenshtein, 2021)

Radio-televizija Srbije i Ambasada Izraela nastavljaju dugogodišnju saradnju prikazivanjem filma povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta. Ove godine, gledaoci RTS-a imaće priliku da pogledaju ratnu dramu rađenu po istinitom događaju “Bernštejn, poslednji partizan” izraelskog reditelja Romana Šumunova iz 2021. godine.

U staroj kući, u skromnom naselju Kirjat Ata, komšije nisu ni pomišljale da je starac koji živi u susedstvu poslednji živi komandant partizanskog bataljona u Drugom svetskom ratu. On je čovek koji je locirao

tajni objekat gde su Nemci razvili rakete Fau 2, njihovu poslednju nadu u pobedu.

Bernštejn se u svojoj ispovesti vraća u prošlost i otkriva prizore koji ga prate kroz ceo život. Poslednji među velikim partizanima koji je otkrio Hitlerovo “super oružje” proživljava trenutke rata koji mu je

oduzeo identitet i emocije, ali nije uspeo da mu oduzme ljudskost.

Režija: Roman Šumunov

Scenario: Simon Šehter

Uloge: Leonid Bernštejn, Jaroslav Kučerenko, Anton Karlinski

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA