Kritiku svoje porodice debelo će naplatiti: Memoari princa Harija još nisu ni objavljeni, a već najprodavaniji

 
  • 2

Princ je u knjizi izneo ne samo detalje svoje intime, već i privatne razgovore i probleme drugih članova svoje porodice

Senzacionalni detalji koji su "procurili" (i to sasvim slučajno u republikanski Gardijan koji je vrlo kritičan prema kraljevskoj porodici) iz memoara princa Harija "Spare", a koje su mediji sa svih meridijana bez daha pratili, uveliko su pomogli prodaji ove knjige.

Hari je u ovoj knjizi otkrio priče kakve nikada ranije nismo znali o kraljevskoj porodici - pričao je o tome kako su i on i Vilijam obrezani, ispričao je o tome kako je izgubio nevinost, kako se i fizički svađao sa svojim bratom, ubio 25 ljudi u Avganistanu, a tvrdio je kako su ga navodno njegov brat i buduća snaja ohrabrili da se obuče kao nacista na jednoj žurki kada mu je bilo 20 godina. Očigledno znajući da njegova porodica neće biti u prilici da odgovori na bilo koju od njegovih tvrdnji, Hari nikoga nije štedeo.

Princ Hari Foto: Tanjug/AP

Dugo očekivane knjige obično procure, uprkos najboljim pokušajima izdavača. Ali iz Herijevih memoara toliko je detalja stiglo do čitalaca da se postavilo pitanje - hoće li oni uopšte imati potrebu da sada i kupe knjigu?

Međutim, odgovor je izgleda potvrdan. Čini se da je medijska pažnja opet učinila svoje, te je tako "Spare" držao prvo mesto na Amazonu u Sjedinjenim Državama i Britaniji u petak, kao i na Barnes & Noble. Prodavci knjiga i distributeri rekli su da su porudžbine u pretprodaji ogromne i da rastu sa lavinom medijskog izveštavanja.

Knjiga je stigla nakon šestočasovnog dokumentarca i tri intervjua, te je postojao rizik da će se javnost ubrzo zasistiti Harija i Megan. Uprkos tome, Random House je saopštio da štampa 2,5 miliona kopija u tvrdom povezu samo za Severnu Ameriku. Ingram, veletrgovac knjigama, ima 90.000 primeraka u svojim skladištima kako bi obnovio zalihe prodavnica koje su ostale bez primeraka. ReaderLink, koji distribuira knjige lancima prodavnica kao što su Target i Volmart, saopštio je da je naručio oko 300.000 primeraka. Barnes & Noble je takođe naručio stotine hiljada primeraka.

Princ Harry, Hari, Megan Markl, Meghan Markle Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Džejms Daunt, koji je na čelu Barnes & Noble i britanskog lanca knjižara Voterstons, rekao je da čak i negativna curenja podstiču interesovanje kupaca za „Spare“ i da očekuje mnogo od prvog dana i prve nedelje prodaje (knjiga treba sutra da bude zvanično objavljena).

Nakon što je Gardijan nabavio primerak knjige i otkrio neke od njenih najvećih bombi, u Britaniji je porasla pretprodaja i rezervacije.

Meghan Markle,  Prince Harry Foto: Tanjug/AP

-Histerija štampe je podstakla veliko uzbuđenje i dovela ljude u knjižare - rekao je on.

Otkako je Penguin Random House 2021. objavio da su nabavili memoare pricna Harija — koji je zaprepastio svet kada su on i njegova supruga objavili da izlaze iz kraljevske porodice — sadržaj knjige postao je predmet intenzivnih spekulacija u svetu izdavaštva, u britanskim tabloidima i među kraljevskim analitičarima.

Izdavači se često čuvaju od curenja informacija strogim embargom, u nekim slučajevima zahtevajući od svakoga ko radi na knjizi, uključujući kucače i urednike, da potpiše ugovore o tajnosti. Od prodavaca se često traži da potpišu izjavu u  kojoj se slažu da čuvaju knjige u nadgledanom, zaključanom i bezbednom prostoru ako dobiju kopije pre datuma puštanja u prodaju. Neki rukovodioci čak odlučuju da ne šalju dugo očekivane knjige u knjižare putem avio prevoza jer postoji tendencija da se tu obrati manje pažnje na embargo.

Mat Latimer, osnivač književne agencije Džavelin, koja se bavila mnogim knjigama visokoprofiliranih političara, rekao je da nikada nije video da knjiga pod embargom curi iz izdavačke kuće ili štamparije. U danima pre objavljivanja, kada knjige moraju da se stave u kamione i otpreme u prodavnice, počinju otkrića.

Princ Hari Harry Avganistan Afghanistan Foto: Profimedia/Avalon/UPPA/Photoshot

- Ovo zovem opasnom zonom. Nedelju ili dve pre objavljivanja, skoro uvek dođe do curenja - rekao je on.

Istovremeno međunarodno objavljivanje dodatno komplikuje ovaj delikatan proces. „Spare“ će biti objavljen na 16 jezika u isto vreme, povećavajući mogućnosti za curenje informacija: U Španiji je knjiga slučajno izašla u prodaju rano u četvrtak.

Izvršni direktori izdavača kažu da curenje informacija može biti od koristi ako podstakne pravu vrstu medijskog pokrivanja i interesovanje za knjigu. Tokom Trampove ere, neke od najeksplozivnijih informacija u knjigama novinara i bivših zvaničnika administracije često bi procurile i danima dominirale u kablovskim vestima, što je naslove katapultiralo na vrh lista najprodavanijih. Ali u drugim slučajevima, kada najbombastičnije detalje pročita na portalu, čitalac ne oseća potrebu da samu knjigu i kupi.

Koliko će dugo pomama za Harijevim romanima trajati, ostaje da se vidi. Inače, spekuliše se da je ovo tek jedna od četiri knjige koje je par obećao da će napisati za Penguin Random House, te se slobodno može očekivati da još mnogo prljavog kraljevskog veša bude izneto u javnost.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vk

    9. januar 2023 | 14:18

    Slab si ti covjek cim ti pricas o svojoj famili nema veza kakvi su i sta su.

  • Deda-Mile

    9. januar 2023 | 15:56

    Plašim se da pored tolikih iznošenja istine Hari ne prodje ko njegova majka. Ova prostakusa Megan će ga upropastiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA