Nemačka izdavačka kuća povlači knjige o Vinetuu: Odluka je usledila nakon optužbi za rasizam

 
 ≫ 
  • 3

Odluka izdavača podelila je javnost

Generacije su odrastale na delima pisca Karla Maja, koji je pisao o indijanskom junaku Vinetuu. Kako stvari stoje, možda ostvarenja o poglavici Apača više neće biti.

Nemačka izdavačka kuća Ravensburger Verlag objavila je da povlači svoju knjigu povezanu s novim Vinetouovim filmom "Mladi poglavica Vinetou" i druge naslove o popularnom junaku iz dečje književnosti.

Odluka je usledila nakon optužbi za rasizam i kulturno prisvajanje od levičarskih aktivista na internetu. Tvorac romana Karl Maj (1842. – 1912.) smatra se prvim autorom ovog bestselera na nemačkom govornom području, piše Guardian. Njegove knjige prodane su u oko 200 milionna primeraka širom sveta i prevedene su na 40 jezika, prenosi Večernji list.

Priče se fokusiraju na prijateljstvo između nemačkog imigranta u Americi Olda Shaterhenda i vođe Apača i njegova brata po krvi Vinetoua. Romani su bili toliko popularni da su se čak i nacisti suzdržali od zabrane, iako ih se smatralo protivrečnim njihovim rasnim idealima.

Winnetou Foto: MARIUS BECKER / AFP / Profimedia

Ipak, u žestokoj raspravi na društvenim mrežama autori knjiga o Vinetuu optuženi su za reprodukovanje rasističkih stereotipa koji potiču iz kolonijalizma, kao i za kulturnu aproprijaciju u opisivanju osobina domorodačkog stanovništva.

Odluka izdavača podelila je javnost.

(Telegraf.rs)

Video: Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    25. avgust 2022 | 13:56

    "nakon optužbi za rasizam" - А геноцид нико и не помиње...

  • Mala Vida

    26. avgust 2022 | 11:13

    pa videli od Amerikanaca... cancel culture... ovo je opšti trend... a tek kako se neko pronalazi pametan povodom ovoga. sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA