Milena Marković predstavila novu poemu "Deca" u ciklusu "Večeri na Kosančiću"

 
 ≫ 
  • 0

Večeri na Kosančiću obnavljaju se u godini kada se obeležava osam decenija od uništenja zgrade NBS i njenog skoro celokupnog knjižnog fonda u Drugom svetskom ratu

Milena Marković pisac, književnik Printskrin: Youtube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Poznata književnica Milena Marković sinoć je u ciklusu "Večeri na Kosančiću" bila gost na Kosančićevom vencu u Beogradu, u organizaciji Narodne biblioteke Srbije (NBS), i kroz čitanje publici predstavila svoju najnoviju poemu "Deca".

Večeri na Kosančiću obnavljaju se u godini kada se obeležava osam decenija od uništenja zgrade NBS i njenog skoro celokupnog knjižnog fonda u Drugom svetskom ratu.

Ciklus se obnavlja sa ciljem povratka pisaca, književnosti i čitalaca, kao i drugih umetničkih stvaralaca, na Kosančićev venac, ali i upoznavanja publike sa delima u nastajanju domaćih najznačajnijih umetnika.

Originalne i neviđene večeri

Veče je otvorio v. d. direktora NBS, književnik Vladimir Pištalo, koji je naglasio da je ideja ovih večeri da budu originalne i neviđene, gde je cilj da se priđe piscima na sasvim drugačiji način.

Moderator programa, novinar i publicista Nebojša Grujičić objasnio je koncept ovog projekta: autori pričaju o svojim objavljenim delima, ali čitaju neobjavljene rukopise, kako je to činio i dobitnik NIN-ove nagrade Goran Petrović prve večeri novog ciklusa.

Grujičić se simbolično izrazio da se večeras svi nalaze na mestu nevidljive biblioteke jednog nevidljivog Beograda, a da je Milena pravi pisac vidljivog i nevidljivog Beograda.

Kako on smatra, reč je o jedinstvenoj pojavi na književnoj i dramskoj sceni, jer stil pisanja autorke Marković ne može da se jednostavno definiše, već je ona, kako je ocenio, izmislila novi žanr u poeziji i drami. Novi projekat "Deca" ona klasifikuje kao poemu, iako Grujičić misli da bi mogao da se nazove i romanom.

Milena Marković je diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i upravo je najpoznatija po svojim pozorišnim komadima koji su izvođeni sa velikim uspehom u Beogradu, po celoj Srbiji, regionu, ali i Evropi.

Njene drame igrane su u Jugoslovenskom dramskom pozorištu ("Paviljoni", "Šine", "Zmajeubice", "Brod za lutke"), na sceni Ateljea 212 ("Šuma blista", "Deca radosti", "Pet života pretužnog Milutina"), kao i u Srpskom narodnom pozorištu ("Nahod Simeon", "Brod za lutke" - druga verzija).

Takođe, sve više je poznata i kao scenarista gde je sa suprugom, filmskim rediteljem potpisala igrane filmove - "Sutra ujutro", "Beli, beli svet", "Otadžbina" i najnoviji "Živ čovek", premijerno prikazan u proteklu subotu na 49. FEST-u.

Svoj novi film, gde glavnu ulogu tumači Nikola Đuričko koji živi u Americi, nazvala je - egzistencijalna, ozbiljna komedija.

Autorka je pisala i scenario za krimi seriju "Močvara".

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA