Pojavila se knjiga o babi Anujki, bila je prva žena serijski ubica na našim prostorima

 
  • 0

- Baba Anujka je pri kraju odgovarala za smrt nekoliko ljudi, za šta joj je suđeno pred Okružnim sudom u Pančevu - naveo je Đarmati

Tokom ovih dana pojavila se knjiga "Baba Anujka - Banatska veštica". Reč je o baba Anujki, koja je bila prva žena serijski ubica na našim prostorima.

O Anujki su se ispredale su se razne priče. Bilo dosta nagađanja i netačnih podataka, štopotvrđuje i autor knjige, dr Šimon Đarmati.

- Do prvih saznanja o baba Anujki došao sam prikupljajući sa suprugom građu za obimnu knjigu “Tajna poslednjeg gutljaja “, knjige o otrovima, trovačima i otrovanima. Čuveni profesor dr Jovan Tucakov u knjizi “Lečenje biljem”, pominje da je u Vladimirovcu živela baba koja je trovala tatulom. Pošto sam Banaćanin, to me je privuklo da vidim o čemu se zapravo radi. Ispostavilo se da je taj podatak netačan, da ustvari baba Anujka nije trovala tatulom koja je interesantna korovska biljka, nego o nečem sasvim drugom - rekao je Đarmati za novosadski "Dnevnik".

Građu za knjigu Đarmati je nalazio u Istorijskom arhivu Pančeva, domaćim i stranim novinama koje su naširoko pisale o radu baba Anujke.

Ona je ljudima davala limunadu i pripisuje joj se da su od te limunade umrli.

- Pronašao sam da ipak nisu umrli od limunade, nego od malih boginja, jer je tih dana više njih umiralo od te bolesti, a za javnost je bilo interesantnije da su otrovani kao Romeo i Julija. Danas kada pričamo o aktuelnoj pošasti koroni, neki kažu: Ma, kakva korona! Nemoj se vakcinisati, nemoj ovo ili ono, na šta bi im preporučio da pogledaju sve knjige koje sam pročitao. Tamo je zapisano da su porodice iskorenjivane od tuberkuloze, istog dana umiru roditelji, deca, baba i deda, o čemu svedoče stranice zapisa. Kada se pojavila vakcina, više toga nije bilo - rekao je Đarmati.

- Baba Anujka je pri kraju odgovarala za smrt nekoliko ljudi, za šta joj je suđeno pred Okružnim sudom u Pančevu - naveo je Đarmati.

- Baba Anujka je osuđena na 15 godina robije, odležala je deo kazne i puštena je na slobodu 1936. godine - rekao je Đarmati.

Video: Prvi serijski ubica u Srbiji je žena: Ubila je 150 ljudi bez griže savesti

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA