"Bože, da li si tu? Ja sam, Margaret" konačno postaje film: Uz ovu knjigu rasle su mnoge devojčice

 
 ≫ 
  • 0

Svaka devojčica koja je u pubertetu pročitala ovu knjigu, zna koliko joj je pomogla

Punih 50 godina otkako je prvi put objavljena tinejdžerski roman "Bože, da li si tu? Ja sam, Margaret" postaće film. Autorka knjige Džudi Blum decenijama se opirala ideji o adaptaciji ove knjige, ali sada je u jednom tvitu otkrila da je ipak došlo vreme da Margaret upoznamo i na velikom ekranu.

Film će režirati Keli Fremon Krejg, rediteljka filma "Edge of Seventeen".

 
 
 
View this post on Instagram
Read this book when I was 14 really loved it #judybloomA post shared by mrsmc (@booksreview2020) on

- Ovaj roman bio je naša vodilja još otkako smo ga pročitale kao tinejdžerke. On ostaje bezvremena i važna priča, jer nijedan drugi nije opisao odrastanje sa takvom istinom, poštovanjem i autentičnošću. Iz tih razloga Džudi Blum je svetionik za mnoge žene i devojke - rekla je Erin Vesterman, direktorka produkcije filma Lionsgate.

Time je ovaj roman uvrstio u 100 najboljih napisanih na engleskom jeziku od 1923. godine. Tokom ovih 50 godina mnogi odrasli (roditelji) zabranjivali su ga svojoj deci, misleći da iskreni razgovori o puberteru i religiji nisu prikladni za tinejdžere. Ali svako dete, svaka devojčica koja je ovu knjigu pročitala zna koliko joj je pomogla u tom dobu, prepunom zabune.

Sa Margaret, koja se bori ne samo sa promenama kroz koje njeno telo i psiha prolaze u periodu između 12. i 13. godine, već i sa prećutnim zahtevom svojih roditelja da se odluči za veru svog oca ili svoje majke, mnogi su mogli da se poistovete. Istovremeno, Margaret se nosi sa iskustvima kao što su prva menstruacija, prvi kupljeni brushalter i prijateljstva koja se menjaju s pubertetom, kada igračke više nisu u centru pažnje devojčica...

Ova knjiga prevedena je na srpski jezik još 2004. godine, a uskoro će, zajedno sa Margaret, prag adolescencije čitateljke moći ponovo da pređu - putem filma.

Jeste li čitali ovu knjigu? Javite nam vaše utiske.

(D.D.S.)

Video: Održana akcija civilno-vojne saradnje "Otvoreni dan"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA