I Italijani su imali svoju verziju Paje Patka: Jedini američki strip koji fašisti nisu ukinuli

 
 ≫ 
  • 0

Prva priča je bila prikazana u italijanskim dnevnim novinama i zvala se "Paolino Paperino e il mistero di Marte"

Paperino Paperotto Foto: Disney

U Italiji, Paja Patak je prvi put bio predstavljen kao Paolino Paperino, i to u seriji stripova koja je pratila dogodovštine ovog kultnog Diznijevog junaka i njegovih prijatelja. Premijerno je objavljen na današnji dan 1937. godine.

Prva priča je bila prikazana u italijanskim dnevnim novinama i zvala se Paolino Paperino e il mistero di Marte, odnosno "Paolino Paperino i misterija Marsa". Napisao ju je i nacrtao Federiko Pedroki, koji je za novine crtao i druge Diznijeve likove: Mikija Mausa, Šilju i Snežanu i sedam patuljaka.

Paperino Paperotto Foto: Disney

Kad je 1938. godine Musolinijeva fašistička vlada stavila zabranu na uvoz/izvoz svih američkih publikacija, Paperino je bio izuzetak, kao i ostali stripovi Diznijevih junaka.

Paperino je publikovan u 149 izdanja, do 1940. godine.

Paperino Paperotto Foto: Disney

Bilo je još italijanskih strip verzija Paje Patka, od kojih se izdvaja Paperino Paperotto (PP8), premijerno izdat 12. januara 1999. godine. Prikazivao je avanture mlade verzije čuvenog lika, i bio je deo Topolino strip serijala Mikija Mausa.

Još jedna verzija Paperino Paperotto-a je publikovana od 2005. do 2006, a u novembru ove godine objavljena je i knjiga nepovezana sa radnjom ovih stripova, koja, takođe, prikazuje život mladog Paje Patka.

Video: Ako ne po Spajdrmenu, Hulku i Ajronmenu, po ovome ćemo zauvek pamtiti Stena Lija

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA