U sredu počinje 17. LIFFE: Otvaranje u znaku velikana filma Gorana Paskaljevića

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U sredu 25. septembra počinje 17. Leskovački internacionalni festival filmske režije.

Otvaranje će biti u znaku velikana srpskog, jugoslovenskog i evropskog filma Gorana Paskaljevića, njegovih filmova ’’Čuvar plaže u zimskom periodu’’ i ’’Tango Argentino’’ i uručenja prve nagrade Otisak Gorana Paskaljevića.

Nagrada će biti dodeljena filmskom umetniku koji se ističe autentičnim stilom, koga krasi izgrađen filmski jezik, originalnost u sinematičnom predstavljanju stvarnosti, narativ u funkciji emocionalne i intelektualne afirmacije čovekoljublja, razumevanja i tolerancije. Nagrada Otisak Gorana Paskaljevića, ustanovljena je zahvaljujući gospođi Kristini Paskaljević, supruzi Gorana Paskaljevića, koja je od filma „Tango Argentino“ do poslednjeg daha Gorana Paskaljevića ostala iskrena, odana i posvećena podrška slavnom reditelju. Reč je o novčanoj nagradi u iznosu od 300.000,00. Novac, u podjednakom iznosu, daju gospođa Kristina Paskaljević i Grad Leskovac. Svake godine biće raspisan konkurs za mlade umetnike, za idejno rešenje statuete nagrade, a svake godine će i drugi film Gorana Paskaljevića biti inspiracija za izgled Nagrade.

Autorka ovogodišnje, prve statuete je mlada umetnica Nina Nedić. Rođena je 1999. godine. Nina Nedić je završila master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na vajarskom odseku u klasi profesora Zdravka Joksimovića.

Umetnica Nina Nedić: ’’Velika je čast biti prvi autor statuete za novu nagradu LIFFE-a. Veoma sam zahvalna gospođi Kristini Paskaljević na ukazanom poverenju i prilici, kao i galeriji ’’Kornjača’’ koja me je upoznala s njom. Bio je ovo poseban izazov, jer prvi put izrađujem trofej. Trofej predstavlja mladi plesni par koji izvodi jednu od mogućih figura koje pripadaju tangu. Inspiraciju sam pronašla u priči Gorana i Kristine Paskaljević, pošto su se oni upoznali na snimanju filma ’’Tango Argentino’’. Često sam, tokom rada, slušala pesmu koju u jednoj sceni izvodi junak filma Hulio Popović, odnosno, glumac Mija Aleksić i mogu reći da je upravo taj trenutak filma uticao na odluku o konačnom izgledu trofeja. Veoma me raduje što je u planu konkurs za izradu novih statueta narednih godina, jer će se na taj način nastaviti ova lepa podrška mladim umetnicima i njihovo predstavljanje na domaćoj sceni.’’

Leskovački internacionalni festival filmske režije - LIFFE osnovao je Leskovački kulturni centar 2008. godine u cilju promocije i afirmacije filmske režije i ostvarenja iz zemlje i regiona. LIFFE se održava uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i partnera.

17. LIFFE biće održan od 25. do 30. septembra 2024.godine.

(Telegraf.rs)

Video: Naoružanog čoveka koji im je pretio izvlačio iz plamena da ga spasi: Nikola iz Čačka je pravi heroj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA