Razgovor o novim srpskim filmovima u Domu omladine Beograda

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Nakon letnje pauze, u Domu omladine Beograda se nastavlja ciklus tribina „Gnevni filmovi“ koji uređuju i moderiraju filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić. Septembarska tribina, trideset i sedma po redu, biće posvećena novim srpskim filmovima koji pred publiku stižu do kraja 2024. i početkom 2025. godine. Tribina pod naslovom „Obrisi filmova koji dolaze“ biće održana u petak, 20. septembra 2024. godine, s početkom u 20 časova, u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda. Gost Bajića i Jankovića biće Nikola Jović, filmski kritičar časopisa „Kinoteka“, portala Eye For Film i Before/After. Ulaz na tribinu je besplatan.

Bajić i Janković će govoriti o filmovima koji su imali međunarodne premijere tokom proleća, leta i jeseni, a od koji su neki prikazani i na domaćim festivalima. Biće reči o filmovima „Bauk“ Gorana Radovanovića, „78 dana“ Emilije Gašić i „Megdan: Između vatre i vode“ Todora Čapkanova, kao i o filmovima „Mačiji krik“ Sanje Živković, „Majka Mara“ Mirajne Karanović, „Među bogovima“ Vuka Ršumovića, „Lazarev put“ Ivana Jovića, „Ko će pokucati na vrata mog doma“ Maje Novaković, „Mogućnost raja“ Mladena Kovačevića, „Kad je zazvonio telefon“ Ive Radivijević...

Na tribini će biti reči i o filmovima koji su završeni, ili su pri kraju post-produkcije, i čije se prikazivanje uskoro očekuje. Tako će biti reči o ostvarenjima: „Sunce nikad više“ Davida Jovanovića, „Pohota“ Tamare Belošević i Tomislava Nikačevića, „Nova klasa“ Vladimira Miće Popovića, „Izolacija“ Marka Backovića, „Kruna“ Vasilija Nikitovića, „Volja sinovljeva“ Nemanje Ćeranića, „Pukotina u ledu“ Maje Miloš, „Budi Bog s nama“ Slobodana Šijana... Bajić, Janković i njihovi gosti će se detaljno osvrnuti na pobrojana ostvarenja, izneti svoje prognoze i očekivanja, a sve to uz prigodan foto i video materijal.

Podsećamo… Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Peti ciklus „Gnevnih filmova“ tokom 2024. godine donosi osam tribina u čijem fokusu su najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na problemi i fenomeni savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković već četvrt veka predano prate srpski i svetski film. Autori su filmskog podkasta „Filmoholik“ i urednici časopisa „Vidimo se u bioskopu“. Za Filmski centar Srbije objavili su knjige „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2018), „Najbolji srpski filmovi XX veka“ (2019) i „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2023), od koje su prve dve nastale u saradnji sa Ivanom Velisavljevićem. O filmu pišu za nedeljnik „Vreme“, knjižene kritike objavljuju u „Bukmarkeru“ i „Nedeljniku“, dok je Janković saradnik portala „Film New Europe“ i časopisa „Optimist“.

Bajić i Janković su pisali za „Popboks“, „NIN“, „Filaž“, „Presing“, „City Magazin“, „Huper“ i druge časopise/portale, a takođe su od 2016. do 2023. godine uređivali portal Filmskog centra Srbije. Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor pet romana, među kojima su i traženi trileri „Smrt u ružičastom“ (2021) i „Umri, ljubavi!“ (2023). Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.

(Telegraf.rs)

Video: Ivan Bosiljčić o filmu "Lazarev put"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA