Svečano otvoren 20. Festival „7 veličanstvenih“ u Mts dvorani

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

U petak 13. septembra svečano je otvoren 20. festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih” u Mts dvorani. Prisutnima su se na otvaranju obratili direktor festivala Zoran Popović, festivalski selektor Tue Stin Miler, i autor filma otvaranja „Pijanoforte“ Jakub Pjontek.

Zoran Popović, direktor festivala „7 veličanstvenih“, na otvaranju je rekao: „Pre dvadeset godina postojao je samo san o velikom sjajnom bioskopu, o velikom platnu, o fantastičnim filmovima i veličanstvenoj publici. Nakon 20 godina, svi smo zajedno u tom snu, koji je uspeo da se ostvari. Da li zato što smo uložili svu našu snagu, trud i energiju da otvorimo široko vrata filmovima koji su i u Evropi tek dolazili i najavljivali jedno novo poglavlje u istoriji filma; da li zato što smo imali podršku zaista sjajnih, veličanstvenih evropskih dokumentarista i jednog izuzetnog Danca koji je gotovo postao Beograđanin, Tue Stin Milera; da li zato što je sve to spojila jedna veličanstvena, evropska publika, koja voli dokumentarni film, bioskop, i uživa u onome što je magija filma. Sve to zajedno, tokom dvadeset godina, stvaralo je legendu o festivalu, koju širom Evrope pronose eminentni evropski dokumentaristi, pričajući o nečemu što gotovo da nikada u svojoj karijeri nisu sreli, a događa se u Beogradu“.

Tue Stin Miler, selektor festivala, ispričao je priču o imaginarnom susretu Hansa Kristijana Andersena i Nikole Tesle, i njihovom razgovoru o budućnosti pokretnih slika. „Oni nisu više ovde, ali pre neki dan sedeli su na jednom oblaku iznad Beograda. Andersen je rekao Tesli kako je ipak postojala mogućnost da se slike pokrenu. U Beogradu ima jedna tačka i jedno mesto gde se već 20 godina prikazuju slike koje se pokreću. S tvojim genijalnim umom i mojim pripovedanjem, te dve stvari su se spojile u nešto što ide zajedno, nešto veličanstveno. Andersen je bio u pravu. Živeo festival Sedam veličanstvenih!“

Jakub Pjontek, reditelj filma otvaranja „Pijanoforte“, prisutnima se obratio rečima: „Veoma sam privilegovan što sam ovde. Mlađi sam od 40 godina, pa mi 20 godina festivala izgleda kao divan san. Hvala vam na gostoprimstvu i nadam se da ćete uživati u filmu“.

Po završetku ceremonije otvaranja, premijerno u Srbiji je prikazan film “Pijanoforte” koji nas vodi na najčuvenije svetsko takmičenje mladih pijanista. Kao svojevrsna pijanistička Olimpijada, svake pete godine u Varšavi se okupljaju vrhunski mladi umetnici i započinju bespoštednu borbu sa samima sobom da bi postigli gotovo nemoguće i savladali sve teže i teže zadatke i eventualno pobedili. Sjajni poljski autor Jakub Pjontek napravio je uzbudljiv i intrigantan film koji nas vodi iza kulisa ovog takmičenja, a najveće zadovoljstvo u filmu je pijanistički i filmski briljantno predstavljena muzika koja je opčinila gledaoce brojnih festivala širom sveta od Sandensa do Tel Aviva.

Nakon projekcije održan je razgovor sa autorom filma.

Program festivala nastavlja se u subotu, 14. septembra u 20 časova, filmom “Balomanija” danske rediteljke Sisel Morel Dargis. Do kraja festivala publika će moći da pogleda i ostvarenja “Tvoj život bez mene” mađarske rediteljke Ane Rubi (15. septembar, 18h), “Šaptač risovima” finskog reditelja Juhe Suonpe (15. septembar, 20h), „Gospodin Bo“ italijanske rediteljke Klaudije Tozi (16. septembar, 20h), „Ja sam reka, reka je ja“ holandskog reditelja Petra Loma (17. septembar, 20h), „Nenet“ Nikole Filibera (18. septembar, 20h, specijalna projekcija) i „Bilo jednom u jednoj šumi“ finske rediteljke Virpi Sutari (19. septembar, 20h), koji će zatvoriti festival.

Festival su pomogli Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ambasade Finske i Danske u Srbiji uz druge sponzore i medijske pokrovitelje.

Video: Luna Pilić o filmu "Sveta porodica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA