Film "Ruski konzul" srpski kandidat za Oskara

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Film "Ruski konzul“ reditelja Miroslava Lekića izabran je za srpskog kandidata za nagradu "Oskar“, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS).

Odluku je donela Selekciona komisija u čijem sastavu su predsednik Dimče Stojanovski, Biljana Maksić, Darko Bajić, Dejan Dabić, Božidar Zečević, Đorđe Milosavljević i Miloš Janković, navedeno je iz FCS-a.

Odluka o izboru srpskog kandidata za 97. dodelu nagrade Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke „Oskar“ u kategoriјi za naјbolji međunarodni film, doneta je tajnim glasanjem u prvom krugu, rečeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, "Ruski konzul" je dobio devet glasova, "Za danas toliko" reditelja Marka Đorđevića sedam, "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića tri, a "Nedelja" Nemanje Ćeranića dva glasa.

FCS se zahvalio na radu članovima Selekcione komisije i naglasio "da je u konkurenciji bio i film 'Ruski konzul' čiji je reditelj predsednik Upravnog odbora FCS-a".

"Lekić zbog toga nije učestvovao u procesu izbora članova Selekcione komisije. Takođe, ove godine u sastavu komisije nije bio predstavnik UO FCS-a, kao što je inače praksa"; istaknuto je u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Stajaće ovacije i veliki aplauz za Žarka Lauševića: Održana premijera filma "Ruski konzul" na FEST-u

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    12. septembar 2024 | 00:04

    Лауш иде у Холивуд. Заслужио је.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA