Jubilarni 20. festival "Sedam veličanstvenih" od 13. do 19. septembra u mts Dvorani

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Festival „Sedam veličanstvenih“ slavi svoj važan jubilej – dvadeset godina na našoj kulturnoj sceni. Kao i svih prethodnih godina, festival je posvećen predstavljanju vrlo posebnoj publici antologijskih ostvarenja modernog evropskog dokumentarizma. Pokrenut upravo u trenutku kada je moderni bioskopski dokumentarac na prepad počeo da osvaja festivale i prostore ekskluzivno namenjene glamuroznom igranom filmu, „Sedam veličanstvenih“ je u korak pratio razvoj ove nove, očaravajuće vrste filma, a glas o fantastičnim projekcijama i nesvakidašnjoj festivalskoj atmosferi pronosili su Evropom neki od najeminentnijih dokumentarista koji su s radošću dolazili u Beograd.

Festival će otvoriti virtuozni film „Pijanoforte“, film koji nas vodi na najčuvenije svetsko takmičenje mladih pijanista. Kao svojevrsna pijanistička Olimpijada, svake pete godine u Varšavi se okupljaju vrhunski mladi umetnici i započinju bespoštednu borbu sa samima sobom da bi postigli gotovo nemoguće i savladali sve teže i teže zadatke i eventualno pobedili. Sjajni poljski autor Jakub Pjontek napravio je uzbudljiv i intrigantan film koji nas vodi iza kulisa ovog takmičenja, a najveće zadovoljstvo u filmu je pijanistički i filmski briljantno predstavljena muzika koja je opčinila gledaoce brojnih festivala širom sveta od Sandensa do Tel Aviva.

Nesvakidašnje uzbuđenje iz Brazila donosi nam mlada danska autorka Sisel Morel Dargis koja je napravila podjenako intrigantan i fascinantan film koji nam otkriva neočekivane tajne brazilskih favela. Film „Balomanija“ je priča o ogromnim balonima koji izgledaju kao prizori iz snova dok lete noćnim nebom, ali i priča o tajnom bratstvu baloeirosa, posvećenika jedne nepriznate umetnosti, ali i boraca protiv progona i represije koji su spremni na neverovatne žrtve da bi podelili svoje snove sa svima koji su bačeni u bedu i beznađe favela. Ovo je film koji je miljenik festivala i publike i ne zaustavlja se u svom planetarnom pohodu.

Odmah posle svetske premijere u Sarajevu, gde je otvorio program takmičarske selekcije dokumentarnih filmova, ekskluzivno nam stiže film „Tvoj život bez mene“ mlade mađarske rediteljke Ane Rubi. Film je nagrađen specijalnom nagradom zbog svog naglašeno humanističkog pristupa priči o jednoj nemogućoj misiji. Izuzetan filmski rad, ovaj angažovani dokumentarac nas podseća kako plemenitost zaista menja svet i ljude, a gorki, kafkijanski obrt nas opominje koliko je udaljen od ljudi i surov svet u kome živimo.

Iz Finske nam dolazi najneobičniji film ovogodišnjeg festivala. „Šaptač risovima“, rad finskog profesora umetnosti i fotografije prirode i okruženja (environmental photography) i filmskog autora Juhe Suonpe je maestralni moderni dokumentarac izuzetno razigrane kompozicije, sjajan po iznenađujućim vremenskim tokovima i još više po vrhunskoj kombinaciji najrazličitijih vizuelnih postupaka. Glavni junak je harizmatični posvećnik prirode, nevidljivi saputnik risova i važan deo života šume, na čijem obodu živi. Ali je on i neočekivani majstor vizuelnog beleženja fascinantnog i za mnoge nevidljivog, a zadivljujuće intenzivnog života šume.

Italijanska autorka Klaudija Tozi je bila gost „Sedam veličanstvenih“ sa sjajnim dokumentarcem „Imala sam san“ i, u tada blokiranom Beogradu, je gledala rad legendarne Hedi Honigman. Taj rad je za Klaudiju Tozi bio poziv i podsticaj da po povratku i Italiju odmah započne snimanje filma koji nam predstavlja ove godine. „Gospodin Bo“ je vrlo lična priča, ali ujedno i priča o neodoljivom Klaudijinom saputniku. Kamera slobodno učestvuje u svemu, beležeći dinamične avanture u kojima postepeno otkrivamo tajne koje u sebi nosi gospodin Bo.

Iz Holandije dolazi sjajan filmski par, reditelj Petr Lom i producentkinja Korin van Eherat, čiji je prethodni film proglašen za najbolji dokumentarac Berlinala 2022. Donose nam očaravajući film putovanja, tačnije plovidbe kanuima rekom koja je prva u istoriji zakonski proglašena osobom, jedinstvenim i nedeljivim bićem. Reka se zove Vanganui i jedna je od velikih reka Novog Zelanda. Film nas uvodi u priče i verovanja Maora i značaj iskonskih veza čoveka i prirode.

Festival će zatvoriti film velike finske autorke Virpi Sutari u čija dva filma smo uživali na prethodnim festivalima. „Bilo jednom u jednoj šumi“, njeno najnovije ostvarenje, je rad vrhunskog, prefinjenog autorskog stila koji nas očarava lepotama finskih šuma, ali otkriva i mračne pretnje uništavanja zbog profita. Dve devojke sa grupom prijatelja aktivista suprotstavljaju se tome beskompromisno.

U okviru festivala planirano je i jedno specijalno veče – selektor Tue Stin Miler želi da ga posvetimo jednom od velikih autora, proslavljenom francuskom dokumentaristi Nikoli Filiberu, koji je već dva puta bio gost „Sedam veličanstvenih“.

Pred nama je uzbudljivo novo izdanje festivala. Očekujemo selektora i autore filmova za neposredne susrete i sjajnu festivalsku atmosferu. Tradicionalno, mladi filmski autori i studenti filma moći će da prošire svoja filmska znanja u okviru specijalne prateće radionice. Ovo je poziv veličanstvenoj publici „Sedam veličanstvenih“ da zajedno proslavimo praznik modernog dokumentarizma u vrhunskom bioskopu!

Karte za sve projekcije mogu se kupiti na biletarnici i sajtu MTS dvorane po ceni od 550 dinara.

(Telegraf.rs)

Video: Stanković: Izazov u seriji "Sablji" je bio izbalanisirati činjenice sa elementima fikcije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA