Lordan Zafranović otkrio zašto je Jasenovac bio tabu tema u dobu komunizma u bivšoj Jugoslaviji

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Publika će moći da pogleda novi film Lordana Zafranovića "Djeca Kozare", čije snimanje je završeno. U razgovoru za RTS, poznati reditelj je ispričao šta ćemo moći da vidimo kako na malim ekranima, tako i u bioskopu.

"Da sam više finansirao taj film nego ga radio, ali smo ga radili vrlo ozbiljno. Jedan od producenata je Vaša televizija i mi smo se za Vašu televiziju skoro završili smo sve osim sinhronizacije serije od sedam nastavaka koja se zove "Djeca Kozare", a sada pravim film. Sada je to jedna operacija koja je dosta komplicirana i meni je nova, ali je vrlo uzbudljiva da se napravi film negde oko tri sata ili u dva dela. Kako će on biti u distribuciji to ne znamo, ali verujemo da je već bilo takvih slučajeva i da već se može to tako projecirati u dva dela sa nekom pauzom i tako našta, tako videćemo", rekao je Zafranović.

Reditelj je otkrio zašto je Jasenovac bio tabu tema u dobu komunizma u bivšoj Jugoslaviji.

"Prošlo je 80 godina, možda i više. To je ostalo da se u to ne dira zbog odnosa među tim republikama i posebno u dobu komunizma je to bila tabu tema jer je dovesti u pitanje nekog od tih nacija značilo je razbijanje bratstva i jedinstva. A i to se i dalje nastavilo, uvek ima neki razlozi koji kriju da se to ne otkriva, a s druge strane ta bratska propaganda radi na svemu onome da se ponovo desi to isto. Ja se strašno plašim da će se ponoviti jer ponovilo se za 90-te godine gotovo na isti način, gotovo po istom scenariju. Tako da je ovo moj neki obračun s njima, dosta žestok, ali to nije samo film, to nije povijesni film, nije to istorijski film, taj film komunicira sa vremenom danas, šta je danas to zlo, odakle ono dolazi i kakve su opasnosti od njega sada", naveo je Zafranović.

(Telegraf.rs/RTS/Marija Miljević Rajšić)

Video: Lordan Zafranović o novom filmu koji snima: "Zlatni rez 42" pravim za svetsku publiku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA