Zoran Cvijanović dobitnik nagrade "Mija Aleksić - Biti glumac": "Mija je bio toliko ispred svog vremena"

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

U mts Dvorani najavljene su dve manifestafije koje će se održati u Gornjem Milanovcu - 10. Međunarodni filmski festival i "Dani Mije Aleksića", i to od 19. septembra do 11. oktobra, u realizaciji Kulturnog centra "Mija Aleksić".

Ove manifestavije će okupiti ljubitelje filma, slikarstva, muzike, a očekuje nas i bogat program.

Dobitnik nagrade "Mija Aleksić - Biti glumac" za ovu godinu je Zoran Cvijanović, koji nije krio zadovoljstvo ovim priznanjem.

"Ovo je jedna od najvećih radosti koju sam doživeo u životu i velika čast, pogotovo što su tu nagradu praktično dodelile moje kolege. Posebna čast je dobiti nagradu velikog Mije Aleksića, jer je on bio posebna pojava u našoj umetnosti, u svakom smislu reči. Bio je toliko ispred svog vremena i nastupao sa takvom osobenošću i snagom da je mogao da igra šta hoće. Preporučujem da ako se nekada zadesite pored televizora, pogledate "Diplomce" u kojoj su studente igrali Bora Todorović, Pera Kralj, Lane Gutović, a Mija je tumačio njihovog oca.

Ili film “Čovek iz hrastove šume”. Mija je bio pre svega Nušićev glumac. Uz pomoć Soje Jovanović, koja je snimala čuvene filmove iz onog vremena kao što su "Ožalošćena porodica", "Dr", po Nušićevim dramama, a onda je posle toga postao glumac Lole Đukića i Novaka Novaka koji su obeležili početak jedne nove epohe Televizije Beograd. Na kraju je bio već neka uzvišena i jedinstvena vrednost koja je praktično bacala svetlo na posao i svima nama, drugima, pomagala da lakše napredujemo", rekao je između ostalog Zoran Cvijanović, koji je imao reči hvale za Gornji Milanovac.

Dani Mije Aleksića Foto: Telegraf.rs

Poznatom glumcu biće dodeljena nagrada 28. septembra.

Manifestacije u Gornjem Milanovcu će otvoriti film "Heroji Halijarda" Radoša Bajića. Publika će moći još da pogleda predstavu "Šta me opet snađe", gde igra Anđelka Stević Žugić. Ljubitelji muzike će uživati u raznim koncertima, a nastupiće i ABBA tribute bend.

Oni koji vole likovnu umetnost imaće priliku da pogledaju izložbu "Profil jedne institucije“ Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine.

Očekuju nas i brojni filmovi, kao i drugi različiti događaji u okviru ove dve manifestacije.

(Telegraf.rs)

Video: Stanić: Ulogu "Nobelovca" sam shvatio kao svoju obavezu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA