Zavirite na izložbu originalnih kostima i rekvizita sa snimanja "Otpisanih" u Holu RTS-a

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

U sklopu obeležavanja pedestogodišnjice serije "Otpisani" u zgradi RTS-a u Takovskoj 10 otvorena je izložba originalnih kostima i rekvizita sa snimanja serije.

"Otpisani" su nastali davne 1974. godine u produkciji tadašnje Televizije Beograd.

Scenario su, po knjizi Dragana Markovića, napisali autor knjige i Siniša Pavić. U režiji Aleksandra Ace Đorđevića, serija je dostigla nezapamćen uspeh kod publike - toliki da je uskoro snimljen i njen drugi deo pod nazivom "Povratak Otpisanih". Likovi Prleta i Tihog, koje su maestralno odigrali mladi glumci Dragan Nikolić i Voja Brajović, postali su heroji dečaka širom Jugoslavije.

Pola veka kasnije, šarmantni beogradski ilegalci i dalje osvajaju srca svih generacija. U čast jubileja, RTS će svakog četvrtka u 22h na svom Prvom programu emitovati remasterizovanu (digitalno obnovljenu) verziju serije, a posetioci izložbe moći će i uživo da vide kostime koje su nosili glumci i statisti, fotografije i rekvizite sa snimanja serije, oružje i oruđe korišćeno u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata: čuvene mašinke-šmajsere, pištolje sa futrolama, bajonete... Izložba je obogaćena i brojnim detaljima koji će nas podsetiti na kultne scene iz serije, slavne glumce i nezaboravnu muziku.

Kostimi, fotografije i rekviziti preuzeti su iz Arhiva i Fundusa Radio-televizije Srbije, dok je autentično oružje obezbeđeno zahvaljujući Vojnom muzeju iz Beograda.

Kustos izložbe je Petar Đinović, a svi zainteresovani izložbu će moći da pogledaju od 29. avgusta do 23. septembra u Holu RTS-a (Takovska 10).

(Telegraf.rs)

Video: Emotivan govor Žarka Jokanovića o Siniši Paviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA