Bajić: Radimo na filmu „Čuvar ikone Svetog Đorđa", snimanje odložile manipulativno-interesne kombinacije

 
D. K.
D. K.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Glumac i reditelj Radoš Bajić rekao je danas da nije odustao od snimanja filma „Čuvar ikone Svetog Đorđa“, da se na tom projektu radi, ali da ne može da kaže kada će biti snimljen.

Mi smo planirali da počnemo snimanje ove jeseni, ali određene društvene društvene okolnosti i određene turbulencije koje svi osećamo u srpskom društvu pa i u kulturi, određene manipulativno-interesne kombinacije u kojima ja i „Kontrast studio“ nikada nismo učestvovali na neki način su malo prolongirali početak projekta“, izjavio je Bajić u pres centru „Filmskih susreta“.

On je podsetio da će glavni junak filma „Čuvar ikone Svetog Đorđa“ biti čovek koji živi na jugu Srbije, u blizini administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

„Glavni junak naše priče je čovek koji neće da ode sa svog imanja i koji slavi Svetog Đorđa. On čuva ikonu Svetog Đorđa, a pri tom je potpuno nemoćan. Njegov sin je zaposlen u mesnoj industriji u Nišu, tako da nas priča dovodi i u ovaj grad. Radi se o drami i snažnoj metafori koja nosi u sebi duboki patriotizam“, istakao je Bajić.

Rados Bajić Radovan Vujovic Foto D. K.

Prema njegovim rečima, ugovorom o saradnji koje je „Contrast studio“ potpisao sa prethodnim rukvodstvom grada, Grad Niš će obezbediti pomoć u infrastukturi , u tehničkim uslovima, a ako bude uslova i deo troškova će podneti Niški kulturni centar.

„Deo tog našeg dogovora je da to bude prilika da veliki broj glumaca niškog Narodnog pozorišta i svih ljudi koji se bave filmom bude uključen, pa makar statirali. Ne mogu da jedni te isti glumci trče iz filma u film, iz serije u seriju. Trudimo se da uvek pronađemo nova lica i da ljudima damo šansu“, izjavio je Bajić.

On je kazao da se projekcijom „Heroja Halijarda“ na Filmskim susretima u Nišu život tog filmskog dela „zatvara neki krug“.

Prema njegovim rečima „Halijard” je prošao jedan slavodobitni put od beogradske premijere preko distribucije u Srbiji i u zemljama regiona preko Amerike, američkog kongresa, moskovskog filmskog festivala i sinoć na „Filmskim susretima“ na Letnjoj pozornici niške Tvrđave.

Dodao je da će „Heroji Halijarda“, posle 30 godina, uskoro postati prvi i jedini srpski film koji će imati distribuciju u Americi, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

„Film “Heroji Halijarda” će biti i jedini srpski film koji će se u krajem oktobra ili početkom novembra biti prikazan na centralnoj državnoj kineskoj televiziji gde će ga u jednom trenutku videti 300 miliona ljudi. To je pre svega jedno ogromno priznanje svakako za našu kulturu, našu kinematografiju, za autorski tim, za moje kolege sjajne koji su igrali u “Halijardu”, ali moram reći da je to jedna najveća nagrada i za mene koji sam ovom projektu posvetio više od pet godina. To je značajno za afirmaciji srpske kulture, ali i Srbije kao države, našega naroda, tradicije, istorije“, naglasio je Bajić.

Rados Bajić Radovan Vujovic Foto D. K.

Glumac Radovan Vujović koji u filmu „Heroji Halijarda“ igra vojvodu Zvonimira Vučkovića dobio je najveći broj glasova publike četvrte večeri Filmskih susreta.

Vujović je na konferenciji za novinare rekao da je Zvonko istorijski lik, čovek koji je zaista postojao.

„Postoj dosta podataka o njemu, postoji i njegova knjiga sećanja iz rata i istoričari su pisali o njemu tako da sam imao dosta materijala iz kojih sam mogao da crpim neke informacije i da da zajedno sa onim što je pisalo u scenariju nekako prenesemo na film. Drago mi je ako smo u tome uspeli. Po tome kako je pisao i o čemu je pisao meni Zvonko deluje, iako je bio ratnik i vojvoda, kao čovek koji nije voleo rat i stradanje i uvek je vrednovao ljudski život i stavljao ga na prvo mesto. Bio je pesnik među tim vojnicima i među tim strahotama i stradanjima rata“, izjavio je Vujović.

Rados Bajić Radovan Vujovic Foto D. K.

Pete večeri „Filmskih suseta“ na programu su filmovi „Ruski konzul“ i „Živi i zdravi“.

(D. K. )

Video: Radoš Bajić zbog virusa završio u izolaciji: Glumac progovorio o zdravstvenom stanju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prosigoj

    29. avgust 2024 | 09:30

    Nemoj više kad te molim. Posle bruke sa Haljardom ne bih ti dao ni telefonom da snimaš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA