Aleksa Balašević: Film "Megdan" nije posvećen mom ocu, snimljen je uz njegov blagoslov

 
D. K.
D. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Publika na "Filmskim susretima" u Nišu večeras će moći da pogleda film "Megdan: Između vode i vatre", srpsku premijeru prvenca Alekse Balaševića. Balašević je producent i scenarista ovog filmskog ostvarenja, dok je reditelj filma Todor Čapkanov.

Na konferenciji za novinare u niškom festivalskom pres centru Balašević je rekao da je film posvećen pre svega MMA borcima, ali i svim gladijatorima.

"Film je posvećen gladijatorima, a pri tom ne mislim samo na borce koji se bore u ringu, već mislim na gladijatore danas u svemu, vaterpolo bazenu, teniskom teren, bankarstvu, sportu. Svuda je danas borba za opstanak. Stalno pričamo o nekom američkom snu, a mi u filmu imamo balkanski san. Balkanski san nije samo želja za tim da se san ostvari nego je nekada na žalost i primoravanje jer drugog puta nema. Drugi put je košmar pa uvek naravno biramo to da nam se ostvari san", istakao je Balašević.

On je rekao da je na ideju da snimi film "Megdan" došao još 2020. godine, odnosno 2021. godine dok je njegov otac Đorđe bio živ, ali je snimanje počelo tek u martu 2023. godine.

"Otac mi je rekao da film ni slučajno ne posvetim njemu. Uvek kad je dolazio da gleda borbe uvek je govorio: “Ja saosećam sa ovim dečacima koji se bore, saosećam se sa njima” Kad smo došli do toga da se film snima govorio je da treba da ga posvetim tim borcima i nekim novim borcima, svim tim momcima koji rizikuju svoje zdravlje. Rekao mi je: "Ti ako hoćeš ti ga meni nameni onako sa stranke blanko, čisto, pa ćemo upisati nešto". Tako da je film posvećen borcima, uz njegov blagoslov za celu tu ideju", izjavio je Balašević.

Film Foto: D.K.

On je podsetio da je “Megdan” srpsko-modavska-bugarska koprodukcija.

Veoma je teško a u Srbiji, ali i bilo kojoj drugoj zemlji na svetu da se pojavi neko neko ko snima prvi film i da očekuju podršku od svih. To je naravno opravdano bilo nemoguće i zato smo morali da nađemo zanimljivu koprodukciju. Kad se nama i Moldaviji pridružila i Bugarska znali smo da ulazimo u to”, izjavio je Balašević.

Prema njegovim rečima, publika u Srbiji će se sigurno oduševiti kada vidi na šta su naši glumci bili spremni na snimanju da film ne bude regionalni, već svetski.

Insistirali smo da borbe budu realne. Viktor Savić koji igra glavnu ulogu i bukvalno je ostavio deo tela na snimanju. Oni su se u ringlu stvarno tukli. Viktor se borio sa borcima koji nisu samo bili kaskaderi već su to borci u stvarnom životu”, istakao je Balašević.

Film Foto: D.K.

Viktor Savić je rekao da je priča filma "Megdan" zanimljiva, tako da sigurno publici neće biti dosadno i neće gledati u svoje telefone.

"Kada me pitaju da li sam se spremao ja kažem da sam se stvarno ceo život spremao za ovaj film jer od kad pamtim ja sam u nekom treningu. To je bio rukomet 10 godina, košarka pet godina, fudbal, karate, vožnja rolera, snouborda. Nije mi teško da se bilo kom sportu prilagodim, što moja karijera i pokazuje igrao sam i fudbalera i košarkaša, sad je došao trenutak da igram MMA borca. To je meni ostvarenje sna, jer sam kao klinac odrastao na takvim filmovima i maštao sam da jednog dana glumim u jednom takvom filmu. Zahvaljujući Aleksi ta želja mi se ostvarila", istakao je Savić.

Film Foto: D.K.

On je rekao da je pre početka snimanja imao tri ili četiri treninga u sali sa Zoranom Bačulovim koji je fenomenalni trener, a imao je i pomoć tima kaskadera.

"Kroz samo snimanje postajao sam sve bolji i bolji. Jeste bilo naporno, koncentrcija je padala, ja sam ceo bio u modricama. Zaista je to bila tuča na nekih 70 odsto, jer bi mi ti momci sa kojima sam se tukao glavu otkinuli da je bilo 100 posto", rekao je Savić.

Glavna linija priče filma "Megdan" posvećena je snazi volje bivšeg sportiste velikih snova, koga okolina i društvo teraju da u vrtlogu stvarnosti pronađe ljubav i smisao. Nekadašnja vaterpolo zvezda Petar, sada čuvar u noćnom klubu, kreće u igru s visokim ulozima kako bi spasao svoj vaterpolo klub od propadanja. Dok roni sve dublje u balkansko podzemlje, Petar otkriva da je linija između pobede i poraza tanka.

Premijeru u Beogradu najavljena je za 24. septembar, a potom će se od 26. septembar "Megdan"” naći u bioskopima.

(D.K.)

Video: Aleksa Balaševića o prvom filmu, porodici i ocu: "To su bili njegovi poslednji dani"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA