Završen 30. Sarajevo film festival: Srce Sarajeva filmu Tri kilometara do kraja sveta

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Završen 30. Sarajevo film festival, Srce Sarajeva filmu Tri kilometara do kraja sveta

Sarajevo film festival završen je večeras svečanom ceremonijom dodele nagrada, a nagrada “Srce Sarajeva” za najbolji igrani film pripala je rumunskom reditelju Emanuelu Parvu za film “Tri kilometara do kraja sveta”.

Nagradu je dobitniku uručila rediteljka, scenaristkinja i montažerka Una Gunjak istakavši da proces izbora nije bio lak i da je bilo teško uraditi “pravu stvar”.

“Hvala žiriju na neverovatnom poslu, čast mi je da primim ovu nagradu, za mene je ona specijalna jer je prva kao reditelju. Srećna godišnjica festivalu”, poručio je Parvu.

Prema rečima glumice i producenktkinje Numi Rapas, filmom “Arkadija” reditelj Jorgos Zois pokazao je “moć i ljudskost” i zato je nagrada “Srce Sarajeva” za najbolju režiju pripala njemu.

“Hvala svima koji su učestvovali u kreiranju filma”, poručio je Zois.

Nagrada “Srce Sarajeva” za najbolju glumicu “za odličan performans” pripala je Anab Ahmed Ibrahim za film “Selo pokraj raja”.

“Srećna sam zbog nagrade i zahvalna žiriju”, poručila je ona.

“Srce Sarajeva” za najboljeg glumca pripala je Doru Bem koji je igrao u filmu “Velika sedmica”.

Glumac se zahvalio video porukom i poslao “puno srca za sve u Sarajevu”.

Članovi žirija takmičarskog programa bili su slovenački glumac Sebastian Kavaza , bosanskohercegovačka rediteljka Una Gunjak, finski reditelj Juho Kuosmanen i švedska glumica Numi Rapas.

Predsednik žirija takmičarskog programa Pol Šreder rekao je da je selekcija bila odlična i čestitao dobitnicima na nagradama.

“Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film pripala je Olgi Čemik za film “Slika za pamćenje“.

Rediteljka se video porukom zahvalila i istakla da je “dirnuta".

Nagrada za ljudska prava pripala je fillmu Ane Rubi za film “Tvoj život bez mene”, dok je Specijalna nagrada žirija uručena Dafni Heritakis za film “Ono što zahtevamo od kipa je da se ne pomera“.

Nagrada “Srce Sarajeva” za kratki dokumentarni film pripala je Noriki Sefa za film “Kao bolesno žuta“.

“Srce Sarajeva” za najbolji kratki film pripalo je Džem Demirer za film “Odsutan”.

Specijalno priznanje za kratki film dobili su Eva Pedroza i Fani Sorgo za film “Tako Tsubo”.

“Srce Sarajeva“ za najbolji studentski film pripala je Nađi Petrović za film “Miris sveže farbe”.

“Film prikazuje priču na jednostavan način i skreće pažnju na detalje”, ocenio je žiri.

Specijalna nagrada za promociju rodne ravnopravnosti dodeljuje se poslednje tri godine na festivalu, a pripala je Maji Doroteji Prelog za film “Cent’anni”.

“On je hrabar, iskren, i jasno reprezentuje ženu”, rekao je žiri.

Od ove godine, uvedena je i nagrada za ekološku osvešćenost, a uručena je za film Zlatka Pranjića i Nane Frank Moler za film “Nebo iznad Zenice”.

Pre početka projekcije crvenim tepihom prošetale su brojne ličnosti iz sveta filma poput Bondi Gabor, Sonje Prosenc, Vuka Ršumovića, Mirka Bojovića i drugih i mnogo građana se okupilo oko Narodnog pozorišta da isprati poslednji dan festivala koji je počeo 16. avgusta.

Tokom festivala zabeležene su brojne svetske, međunarodne, regionalne i bosanskohercegovačke premijere sa 54 filma u takmičarskoj selekciji.

Ljubitelji filma imali su priliku da vide holivudske glumce i reditelje poput Meg Rajan, Džona Turtura, Aleksandra Pejna i Elija Sulejmana koji su nagrađeni „Počasnim srcem Sarajeva“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

„Počasno srce Sarajeva“ je tokom festivala uručeno i producentu Filip Boberu i suvlasniku Constantin Film Holdinga - Kristofu Papuseku.

Svakoga dana na više lokacija u Sarajevu prikazivale su se projekcije brojnih filmova, a druženja na kafi, masterklasovi, koncerti, konferencije i bogat prateći program bili su samo deo jubilarnog izdanja Sarajevo film festivala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: UNIQA na 30. izdanju Sarajevo Film Festivala predstavila nove projekte u kulturi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA