Film “Među bogovima” premijerno prikazan u Sarajevu: Glume Branka Katić, Miloš Timotijević...

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Film “Među bogovima” premijerno je prikazan na Sarajevo film festivalu (SFF) u okviru takmičarskog programa.

Reditelj filma Vuk Ršumović je pre početka projekcije rekao Tanjugu da je bilo izazovno ispričati priču koju prati ovaj film jer je zasnovana na istinitim događajima.

Prema njegovim rečima, glavna junakinja dolazi iz Avganistana i reč je o "jednoj drugoj kulturi i jeziku".

"To su sve zapravo kreativni izazovi koje morate da prihvatite", reako je Ršumović i dodao da mu je veliki izazov predstavljala režija filma u kojem glavna glumica priča na hazaragiju, na jednom dijalektu farsija, na jeziku koji ne razum, a sedamdeset odsto filma se i dešava na tom jeziku.

Prema njegovim rečima, za priču o mladoj Avganistanki koja je stigla u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa i koja tada saznaje da joj se brat utopio u reci saznao je od Momira Turudića, tadašnjeg novinara magazina "Vreme" i prevodioca za farsi i za persijski jezik.

"Radio je sa različitim organizacijama i ispratio ceo slučaj te porodice. Kad sam čuo za taj doagađaj u nekom trenutku mi je samo kliknulo da je zapravo to priča koju bih voleo da ispričam i onda sam ga pitao da

li želi da piše scenario kako bismo napravili film", rekao je Ršumović istakavši da je Turudić "fenomenalno uradio posao".

"Ispričao je priču autentično i trudili smo se od početka do kraja da ostanemo dosledni toj istinitoj priči", dodao je Ršumović.

U "Među bogovima" naslovnu ulogu tumači Ferešteh Hosteini, a igraju i Nikola Ristanovski, Reza Aklaghi, Vule Marković, Branka Katić i Miloš Timotijević.

"Učestvuju ljudi sa raznih strana, dosta je likova koji igraju. Deca su iz izbegličke populacije koja su se u tom trenutku zatekla u Srbiji i koji su igrali članove njene porodice i to je samo po sebi bilo veliko iskustvo", rekao je Ršumović.

Prema njegovim rečima, sa glavnom glumicom Ferešteh Hosteini bilo je "fenomenalno sarađivati".

"Ona je neverovano talentovana glumica. Mnogo više zna o toj ženi o kojoj smo Momir i ja pisali i ona je učestvovala u mnogim aspektima u realizaciji ovog filma i njoj je toliko bilo važno da ova priča bude ispričana jer se tiče nje lično i njene porodice. Ona je čak unela neke elemente svog privatnog života u sam lik", objasnio je Ršumović dodajući da će se za nju tek čuti i da će biti "svetska zvezda".

Tokom dana je održana i konferencija za novinare gde je Hosteini istakla da je za nju bilo izazovno da odigra ovu ulogu jer je predstavljala "veoma lično iskustvo".

"Bilo mi je teško da igram jer sam u svakoj sceni videla moju porodicu, moje prijatelje... Ali htela sam to da uradim. Gledala sam sa mojima film, a moja sestra je rekla 'pa ovo smo mi'", rekla je ona.

Glumac Nikola Ristanovski je istakao da je veoma bitno da se priča o važnim pričama poput ove.

"Važno je razumeti ljude, nemati predrasude, razumeti njihov jezik i naučiti kako neko drugi razmišlja i s njim saosećati", rekao je Ristanovski.

Producent Mirko Bojović naveo je da je bilo izazovno raditi na filmu, ali da je sve "u sreći koju dele" danas na svečanoj premijeri.

"Imali smo dosta problema, ali sa strašću prema filmu i dobrom ekipom na kraju je bilo uživanje", zaključio je Bojović.

UNIQA je ekskluzivni sponzor i zvanično osiguranje Sarajevo Film Festivala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Anica Dobra: Najveća inspiracija mi je Mira Banjac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA