Leskovački festival filmske režije ustanovio nagradu "Otisak Goran Paskaljević"

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE), koji će biti održan od 25. do 30. septembra, ustanovio je nagradu "Otisak Gorana Paskaljevića", najavili su danas organizatori na konferenciiji za novinare.

Član Umetničkog saveta festivala Miroljub Vučković je rekao da će nagrada nazvana po reditelju Paskaljeviću (1947-2020) biti dodeljena prvi put 25. septembra na otvaranju LIFFE i godišnjicu njegovog odlaska.

Prema njegovim rečima, nagrada će iznositi 300.000 dinara, koje ravnopravno daju supruga Kristina Paskaljević i Grad Leskovac.

Vučković je istakao da nagrada nazivom simbolizuje trag i otisak koji je Paskaljević ostavio, između ostalog, humanošću koju je manifestovao kroz svoje filmove.

Nagrada "Otisak Gorana Paskaljevića" neće biti dodeljivana za životno delo, već rediteljima mlađe generacije u čijoj estetici je prisutan Paskaljevićev duh, dodao je Vučković.

"Nije nagrada za epigonstvo, nego za autentičnost. Treba da stimuliše nekoga da svoj pogled na svet i umetnost dotera do višeg nivoa", naveo je Vučković, koji čini Umetnički savet 17. LIFFE sa Ines Tanović i Igorom Mirkovićem.

Kristina Paskaljević je podsetila da je njen suprug preminuo 25. septembra 2020. godine, na dan kada je bilo predviđeno da primi nagradu "Živojin Žika Pavlović" na LIFFE.

Prema njenim rečima, reditelj bi bio srećan i ponosan da je i na ovaj način, nagradom koja nosi njegovo ime, ostao prisutan u kinematografiji, i da je njoj bilo prirodno da bude dodeljivana upravo na LIFFE.

Svake godine biće raspisan konkurs za novo idejno rešenje statuete, a prvu će izraditi vajarka Nina Nedić, u duhu filma "Tango argentino" tokom čijeg snimanja su se upoznali Kristina i Goran Paskaljević.

"Htela sam da mladi vajari mogu da učestvuju u izradi nagrade i da ne bi bilo loše da organizujemo konkurs", navela je Kristina Paskaljević.

Kako je najavljeno, LIFFE će kao omaž Paskaljeviću prirediti retrospektivu nekoliko njegovih filmova, među kojima je restaurisana verzija "Čuvara plaže u zimskom periodu", kao i dve izložbe fotografija i plakata.

Predsednik Direkcije Festivala Dragan Jović je rekao da je selektor Ognjen Sviličić u Glavni takmičarski program uvrstio filmove iz regiona.

U konkurenciji su slovenačka ostvarenja "Pero" reditelja Damjana Kozolea i "Uzor" Nejca Gazvode, a iz Hrvatske "Samo kad se smijem" Vanje Juranić i "Sveta obitelj" Vlatke Vorkapić.

Prema njegovim rečima, takmiče se i crnogorski film "Živi i zdravi" reditelja Ivana Marinovića, "Ekskurzija" Une Gunjak iz Bosne i Hercegovine i "Domaćinstvo za početnike" Gorana Stolevskog iz Severne Makedonije.

Tu su iz Srbije "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića, "Lost Country" Vladimira Perišića i "78 dana" Emisije Gašić.

Organizatori LIFFE su najavili da će kasnije saopštiti imena članova žirija Glavnog takmičarskog programa, a festival će imati i program "Mladi autori u fokusu" i Studentsku selekciju, kao i prateće programe.

LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona, organizator je Leskovački kulturni centar i ima podršku Ministarstva kulture, Grada Leskovac i Filmskog centra Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Stanković: Izazov u seriji "Sablji" je bio izbalanisirati činjenice sa elementima fikcije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA