Serija "Sablja" predstavljena u Sarajevu: "Izazov je bio izbalanisirati činjenice sa elementima fikcije"

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Stanković je istakao da je serija uspela da komunicira priču o atentatu na Đinđića i gledaocima van regiona

Serija "Sablja" kokreatora i koreditelja Vladimira Tagića i Gorana Stankovića predstavljena je emitovanjem prve dve epizode na Sarajevo film festivalu (SFF).

Nakon što je "Sablja" u utorak uveče prikazana u programu "Pretpremijere" SFF-a, Stanković je u razgovoru na festivalskom trgu rekao da je najveći izazov u pravljenju serije bio "kako izbalanisirati činjenice sa dramskom strukturom i elementima fikcije".

"Sablja" Radio-televizije Srbije govori o okolnostima atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine, a Stanković je istakao da je serija "bazirana na realnom događaju i činjenicama koje su nepobitne".

"Kroz ceo proces je bila glavna opsesija kako da sami sebe ne zarobimo u činjenicama, da ispričamo kako se sve zapravo dogodilo, a da bude uzbudljivo i nepredvidivo", naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima, odlučeno je da narativni fokus bude na fiktivnim junacima.

U seriji Đinđića igra Dragan Mićanović, a pored njega su tu i Milica Gojković, Ljubomir Bandović, Lazar Tasić, Feđa Štukan, Zlatko Burić, Jasna Đuričić i brojni drugi glumci.

Stanković je podsetio da je nedavno Kanski festival serija uvrstio "Sablju" u svoj takmičarski program među osam svetskih serija, gde ih je obradovala nagrada za čitav glumački ansambl.

"Tada smo shvatili da je to najbolja nagrada. Da smo dobili za režiju, za scenario, za muziku, lepo je, ali ovo je najbolji ansambl I to znači da su naši glumci bili najbolji na festivalu", rekao je Stanković.

Video: Stanković: Izazov u seriji Sablji je bio izbalanisirati činjenice sa elementima fikcije

Stanković je istakao da je serija uspela da komunicira priču o atentatu na Đinđića i gledaocima van regiona.

Tagić je dodao da im je ideja bila da serija bude i inostranim gledaocima dovoljno razumljiva, a da ne bude banalna, i da mu se čini da su u tome uspeli.

Scenarista Dejan Prćić je rekao da je za nastanak serije bilo na raspolaganju dosta dokumenata i transkripta sa suđenja i policijskih spisa, koje je čitao kako bi objektivnije sagledao situaciju.

"Kad čovek počne da istražuje shvati da postoji veoma mnogo laži i treba se probiti se kroz sve to. Bilo je potrebno konsultovati sve moguće izvore", naveo je Prćić.

Glumac Marko Marković je istakao da su iz odgovornosti prema Đinđiću svi uključeni bili dužni da naprave "Sablju" i da su radeći "u to verovali svim srcem".

UNIQA je ekskluzivni sponzor i zvanično osiguranje Sarajevo Film Festivala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Džonu Turturo uručeno "Srce Sarajeva": Nagradu shvatam kao znak ohrabrenja da idem ka napred

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA