Džon Turturo doputovao u Sarajevo: Zbog starih filmova sam se zaljubio u američku kinematografiju

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Turturo: Zbog starih filmova sam se zaljubio u američku kinematografiju

Američki glumac i reditelj Džon Turturo (John Turturro) izjavio je da je nastala slučajno čuvena scena kuglanja u kultnom filmu "Veliki Lebovski" (1998) braće Koen (Coen).

"Nisam znao da će ubaciti tu scenu, to sam radio da bih zabavio ekipu na setu", rekao je Turturo tokom svog "Masterklasa", u okviru Sarajevo film festivala, gde će mu večeras biti uručeno "Počasno Srce Sarajeva, za doprinos kineamotografiji.

Turturo je opisao kao "odličnu komediju" otkačeni film Džoela (Joel) i Itana (Ethan) Koena u kome igra malu, ali upečatljivu ulogu osuđenog pedofila i vrsnog kuglaša Hesusa, koji se poigrava sa kuglom dok je baca.

Turturo je radio sa Koenima i filmove "Milerovo raskršće" (Millers Crossing 1990), kao i "Barton Fink" (1991), za koji je dobio nagradu za najbolju glavnu ulogu na Filmskom festivalu u Kanu.

"Više puta sam radio sa tom autorskom ekipom, imamo lepu saradnju", ocenio je Turturo, koji je i film

Koena "O brate gde si ti?" (1999) ocenio kao "odlično iskustvo".

Napomenuvši da je radio sa brojnim rediteljima koji imaju "odličan senzibilitet", poput Alison (Allison) Anders, kod koje je igrao u filmu "Grace of My Heart" (1996), Turturo je dodao da voli "opuštenu atmosferu na setu i kad sam režira".

"Glumici moraju da se osećaju kao kod kuće. Lep je i uspešan proces kada se ekipa na setu razume", ocenio je Turturo, čiji su rediteljski filmovi "Mac" (1992), "Illuminata" (1998), "Romance and Cigarettes" (2005), "Fading Gigolo" (2013) i "The Jesus Rolls" (2020

Prisećajući se svojih početaka, Turturo je rekao da su stari filmovi koje je gledao tokom detinjstva sa roditeljima inspirisali da mašta i uđe u svet glume.

"Gledao sam dosta starih filmova sa svojim roditeljima koji su bili veliki ljubitelji filma. Bilo je tu dosta filmova iz 30-ih, 40-ih i 50-ih godina i zbog njih sam se zaljubio u američku kinematografiju", prisetio se Turturo.

Evropsku kinematografiju je otkrio tokom koledža, a Turtura su inspirisali glumci kao što su Džejms Kegni (James Cagney), Bet Dejvis (Davis), Džon Vejn (John Wayne) i Barbara Stenvik (Stanwick).

"Ti filmovi su me zaista naterali da bar o nečemu sanjam. Ali nisam poznavao nikoga u poslu, i tek kada sam zapravo otišao da gledam neke predstave sa svojom mamom, pomislio sam: 'Vau, možda je ovo nešto što bih zaista mogao da radim' ", priznao je glumac.

Tokom razgovora sa moderatorkom Alisom (Alissa) Simon prikazan je Insert iz krimi filma "Five Corners" (1987) reditelja Džona Patrika Šenlija (John Patrick Shanley) gde Turturo komično baca majku kroz prozor.

"Sećam se da sam ovu scenu gledao sa roditeljima. Moja majka je plakala, a otac se smejao. U tom filmu tumačio sam zaista lošeg momka. Mislim da je publika više bila uznemirena kada sam u filmu ubio pingvina nego majku", rekao je šaljivo Turtoro.

Priznavši da je uživao tumačeći lik u tom filmu, Turturo je dodao da je to slučaj i sa ulogom u krimi trileru filmu "Živeti i umreti u Los Anđelesu" (1985) reditelja Vilijama Fridkina (William Friedkin).

Uloga u "Do the Right Thing" (1989) reditelja Spajka Lija (Spike Lee) je Turturu bila izazovija, jer je tumačio rasistu i morao je da uradi mnoge stvari koje su bile šokantne.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Meg Rajan na crvenom tepihu Sarajevo film festivala

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA