Svetska festivalska premijera filma "Dunav je moje more" sa Darkom Perićem na zatvaranju 7. Dunav film festa

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

U pitanju je film reditelja Lazara Bodrože

Svetska festivalska premijera filma “Dunav je moje more" reditelja Lazara Bodrože biće održana u nedelju, 25. avgusta u 20 časova u Malom gradu Smederevske tvrđave na zatvaranju 7. Dunav Film Festa.

Pre projekcije filma biće uručene nagrade festivala. Priznanje Dunavska lađa dodeliće stručni žiri koji radi u sastavu Jasna Nanut, rediteljka, Dajana Gudić, glumica i producentkinja iz Los Anđelesa i Viktor Kiš, skulptor. Nakon proglašenja pobednika i premijere filma Lazara Bodorže publika će imati priliku da pogleda filmove Drugi čin Kentena Dipijea i Supstanca rediteljke Korali Farža sa Demi Mur u glavnoj ulozi.

"Dunav je moje more" je kratki dokumentarni film koji se razvija kroz intuitivnu dramaturgiju, gde nas glumac Darko Perić vodi kroz tmegalopolisoponime oko Kladova, mesta koje ga je oblikovalo. Ovaj film prožet je dubokom "homecoming" emocijom—povratka u zavičaj, u prostor gde su se formirale prve misli i sećanja. Darko uspeva da izbegne patetiku koja često prati susret s rodnim mestom i umesto toga, kroz svoje oči svetskog putnika i avanturiste, prenosi nam doživljaj Kladova i njegove okoline. Svaki kadar odiše nostalgijom, ali i osvežavajućom perspektivom, gde Kladovo postaje mnogo više od prostog geografskog pojma — ono postaje mesto susreta prošlosti i sadašnjosti, tradicije i modernosti, intime i univerzalnosti.

Darko Perić, glumac i scenarista rođen je u Srbiji (25. mart 1977, Kladovo). Započeo je svoju profesionalnu karijeru u Španiji 2008, glumeći u TV serijama. Pre toga, živeo je u Srbiji, Rumuniji i Nemačkoj (Berlin), gde je igrao u brojnim nezavisnim kratkim filmovima i pozorišnim predstavama. Njegova prva velika uloga bila je u španskoj seriji “Crematorio” za Canal Plus 2010. Nakon toga, nastavio je da radi u Madridu na raznim produkcijama, od različitih serija do dugometražnih filmova. U 2015, glumio je u filmu "A Perfect Day" u režiji Fernanda Leona de Aranoe, zajedno sa Benisiom del Torom i Timom Robinsom. U 2016, dobio je ulogu u španskoj seriji "Mar de Plástico" za Atresmediju, gde je igrao ulogu "Oso", glavnog negativca u seriji. Ova uloga predstavlja prekretnicu u njegovoj karijeri i donosi mu veću vidljivost u španskoj filmskoj industriji.

Darko Perić je 2017. godine dobio ulogu Helsinkija u seriji originalno nazvanoj "La Casa de Papel" ili "Money Heist" kako je poznata engleskoj publici. Seriju je kreirao Aleks Pina, a originalno ju je producirala Atresmedia sve do 2016. godine kada je Netflix otkupio prava za emitovanje serije i distribuirao je putem svoje streaming platforme širom sveta. "Money Heist" je postala najuspešnija Netflix produkcija, a 2018. godine španska serija je osvojila nagradu za najbolju dramu na 46. godišnjoj međunarodnoj dodeli nagrada Emmy.

Lazar Bodroža je filmski reditelj i vizuelni umetnik rođen u Beogradu. Ima iskustvo kao ilustrator i grafički dizajner. Bodroža je direktor i suvlasnik METAKLINIKE, jednog od najistaknutijih kreativnih studija u Centralnoj Evropi. 2011. godine dobitnik je nagrade “TOP 20 under 30” od strane američkog PRINT magazina, čime je uvršten u selekciju 20 najboljih svetskih vizuelnih umetnika ispod 30 godina starosti. Njegov debitantski dugometražni film “A.I. RISING” stekao je pohvale kritike i nagrade kako na mainstream festivalima, tako i na festivalima žanrovskog filma. Film je preuzet od strane LIONSGATE-a za distribuciju u SAD-u i Kanadi, Amazon Prime-a u Francuskoj i Italiji, i pušten u većim evropskim i azijskim tržištima. Jedan od Lazarovih najznačajnijih nedavnih projekata bilo je stvaranje šest kratkih promotivnih filmova za EXPO Dubai 2020 (Srpski paviljon).

(Telegraf.rs)

Video: Stanić: Ulogu "Nobelovca" sam shvatio kao svoju obavezu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA