Željko Mirković: Film "Moje putovanje" govori o životnom putu pevača Šabana Bajramovića

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Prema njegovim rečima, nastanak filma je bio dogovorio sa Bajramovićem, a kako je muzičar bio bolestan, čekalo se da ozdravi

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Željko Mirković koji je govorio o svom dokumentarnom filmu "Moje putovanje".

Mirković je rekao da film o pevaču romske muzike Šabanu Bajramoviću (1936-2008), koji je nedavno premijerno prikazanom na Nišvil džez festivalu, očekuje distribucija u Srbiji, regionu i život po međunarodnim festivalima.

Prema njegovim rečima, nastanak filma je bio dogovorio sa Bajramovićem, a kako je muzičar bio bolestan, čekalo se da ozdravi.

"Šaban je otišao i postavljalo se pitanje da li odustati od projekta ili krenuti sa nekim drugim ključem. Odlučio sam se da potražimo novi ključ, jer to više nije bio onaj dramaturški ugao koji je trebao da bude", rekao je autor.

Radeći film u saradnji sa direktorom Nišvil džez festivala Ivanom Blagojevićem, Mirković se odlučio da priču postavi tako da Bajramović "silazi sa neba i pokušava da, obilazeći ljude sa kojima je radio, sazna zašto je njegova putanja životna morala da bude takva kakva jeste".

U filmu, Gran pri statueta Nišvila, koja predstavlja Bajramovića, putuje kroz svet, od Srbije, preko Balkana do džez muzeja u Nju Orleansu, gde je završila putovanje, a Mirković je primetio da je "mnogo interesantnih priča vezano za Bajramovića", od kojih su "neke postale legende".

"Da ga sudbina nije odvela na Goli otok, pitanje je kako bi se stvari razvijale. On je tamo propevao, što bi se reklo, počeo da piše pesme. Odatle, niz okolnosti u koje je upadao su ga vodile ka novim rešenjima", rekao je reditelj.

Mirkoviću je priznao da mu Bajramović liči na antičkog junaka Odiseja, koji "putuje od jedne prepreke do druge, izlazi snažniji i na kraju se vraća svom utočištu, svojoj ženi Penelopi, odnosno Milici i rodnom gradu Nišu, bez koga nije mogao".

"Poznato je da je Bajramović voleo slobodu. Svi volimo slobodu, ali Bajramović je za svoju slobodu bio spreman da plati svaku cenu. I ta cena je ponekad bila prevelika. Da vi zarad te slobode gubite kuću, da povratite kuću", naveo je Mirković.

Prema njegovim rečima, Bajramović je pevao o svom putovanju, o ljudima koje je sretao i osećanjima koje su ga tada obuhvatala, a film "Moje putovanje" dodiruje neke fragmente njegovog života.

Naglasivši da je "romska kultura vrlo specifična", Mirković je dodao da iz iskustva zna da romski muzičari "nose specifični mentalitet i imaju jedinstven dar", kakav je imao i Bajramović.

"On nije sebe mogao da doživljava, kao što ga danas u Americi doživljavaju, kao džezera ili bluzera. Njegov način života i Božji dar koji je dobio, odredili su da taj glas bude takav. Lako je pevao, bio je samouk, nije znao note, ali njemu note nisu potrebne", ocenio je Mirković.

Prema njegovim rečima, potrebna je studija koja će se etnomuzikološki baviti romskom muzikom, ali i specifičnošću Bajramovićevog glasa i života.

"Život vas brusi, pa postajete drugačiji. Tako i u muzici. Njegov život se reflektuje na njegov glas, liriku, na sve i stvara jednog Odiseja, neponovljivog ili retko ponovljivog. Zaista zaslužuje istraživanje sociološko i kulturološko, i voleo bih on da postane tema za akademike, da se nastavi istraživanje njegovog rada", zaključio je Mirković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ed Širan i Kalum Skot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA