Otvoren 30. Sarajevo film festival

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

U sklopu programa "Posvećeno" (Tribute to) biće prikazana retrospektiva Sulejmanijevih izabranih filmova

Svečanim uručenjem „Srca Sarajeva“ palestinskom reditelju Eliju Sulejmanu i svetskom premijerom filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića sinoć je otvoren 30. Sarajevo film festival.

Sulejmani je prošetao crvenim tepihom i fotografisao se za medije, a na svečanosti u Narodnom pozorištu je rekao da je nagrada koju je dobio na jubilarnom festivalu "došla u pravi trenutak".

"Srca nema nikad dovoljno, ovo je pravi trenutak i sada nosim ovo srce sa sobom. Pokušaću kad dođem kući da transplantiram ovo srce da moje bude još veće. Hvala što ste ovde i što delite ovo srce sa mnom", poručio je Sulejmani koji je ovu nagradu dobio za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Palestinski reditelj najavljen je videom u kojem su gledaoci imali priliku da se prisete njegovih filmskih ostvarenja kao što su "Sedam dana u Havani", "To mora biti raj", "Vreme koje ostaje" i drugih.

U sklopu programa "Posvećeno" (Tribute to) biće prikazana retrospektiva Sulejmanijevih izabranih filmova.

Direktor festivala Jovan Marjanović je na otvaranju festivala istakao da "ova jubilarna godina pokazuje tri decenije posvećenosti prikazivanja najkvalitetnijih filmova".

"Svet u kojem smo danas nije onakav kakav smo zamišljali da može da bude kad je festival nastajao. Naša iskustva proteklih trideset godina pokazuje refleksiju na najteža vremena.Gledanje u prošlost podstiče nas da gradimo mostove i stvaramo budućnost kakvu želimo i to je misija festivala. Proslavimo i ove godine čaroliju filma u Sarajevu", rekao je Marjanović.

Na crvenom tepihu pojavio se i reditelj Danis Tanović koji je prošetao sa brojnim članovima ekipe filma "Nakon ljeta".

"Srećan rođendan svima nama jer je ovo naš festival. Nadam se da ćete uživati u filmu koji smo predstavili prošle godine. Ako budete uživali onoliko koliko smo mi dok smo snimali film, biće dobro", poručio je Tanović.

Premijerno prikazan "Nakon ljeta" u selekciji Open Air dočekan je uz aplauz, a govori o Maji koja dolazi na ostrvo zbog porodičnog nasledstva, ali ostaje duže nego što je planirala zbog nepredviđenih emocija i situacija te se suočava sa brojnim pitanjima iz svoje prošlosti i pronalazi svoj identitet.

Glavne uloge tumače Anja Matković i Uliks Fehmiu.

Selektorka Takmičarskog programa Elma Tataragić je podsetila da SFF, koji traje do 23. avgusta, donosi 53 naslova u konkurenciji "Srce Sarajeva" i tri naslova izvan konkurencije.

"U svim programima festivala prikazaćemo 134 regionalna ostvarenja i to Sarajevo film festival čini najvećom platformom za promociju regionalne kinematografije i najvećim gestom za sve koji se profesionalno bave audio-vizuelnim stvaralaštvom", rekla je, između ostalog, Tataragić.

U četiri takmičarske selekcije igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma 19 filmova će zabeležiti svetsku, devet međunarodnu, tri evropsku, 23 regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru.

Tokom festivala neki od filmova koji će biti prikazani su "Velika sedmica", "Arkadia", "Sveti elektricitet", "Selo pokraj raja", "Redakcija", "Tri kilometra do kraja sveta", "Među bogovima", kao i svetska premijera filma "Majka Mara".

Tokom festivala „Počasno Srce Sarajeva“ biće uručeno i glumici Meg Rajan, glumcu Džonu Turturu i reditelju Aleksandru Pejnu.

Oni će na festivalu održati besplatne master klasove kao posebnu priliku za susret s publikom i uvid u ključne aspekte njihovih karijera.

UNIQA je ekskluzivni sponzor i zvanično osiguranje Sarajevo Film Festivala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA