Nađa Petrović: U filmu "Miris sveže farbe" patnja za starim stanom je metafora za porodicu

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Petrović je rekla da je glavna tema filma, koji će u Sarajevu biti prikazan u takmičarskom programu Studentski film, junakinja koja pati za prodatim stanom u kom je odrasla

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je rediteljka Nađa Petrović koja je govorila o svom kratkom filmu "Miris sveže farbe", koji će imati premijeru 19. avgusta na Sarajevo film festivalu.

Petrović je rekla da je glavna tema filma, koji će u Sarajevu biti prikazan u takmičarskom programu Studentski film, junakinja koja pati za prodatim stanom u kom je odrasla.

Govoreći o ideji za film, Petrović se prisetila jedne šetnje sa majkom.

"Došle smo do tržnog centra i rekla je: 'Ovde je bila moja soba'. Pogledam, vidim benton. Shvatim da je tu bila kuće gde je odrasla, i da i dalje pati za tim prostorom", navela je rediteljka.

Petrović je rekla da je u filmu stan metafora za porodicu, i da glavna junakinja čezne za funkcionalnom porodicom, a njen povratak u dom je želja da joj se vrati porodica kakva je bila pre nego se raspala.

U budućnosti, za Petrović bi bilo idealno da radi sa rediteljima na dugometražnim scenarijima i da pored toga može da razvija svoj rediteljski stil, kao i da piše romane.

"Dobar scenario sadržava nešto univerzalno u sebi, sa čim svako može da se poveže, postoji aktuelno i komponenta da je to bezvremenski, da može u svakom trenutku da se odgleda", navela je Petrović.

Prema njenim rečima, ostaju samo filmovi koji govore o nečemu ljudskom i humanističkom.

Petrović je dodala da joj je bitno da se sada poigrava sa formom, jer su sve priče ispričane.

"Sada je bitan način na koji se ispriča. Jedini put kad odlepim na neki film je kad kažem: 'Nikad nisam u životu gledala ovakav film'. Da se desi neki rediteljski postupak ili da je stil toliko napredan da pomislim: 'Vau!'", rekla je autorka.

UNIQA je ekskluzivni sponzor i zvanično osiguranje Sarajevo Film Festivala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA