Vanvremenske serije koje je Pavić stvorio: Jedna mu je donela poseban uspeh, ali i prokletstvo glumcima

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U intervjuu iz  2019. godine Pavić je pričao o 34 glumca koja su preminula iz pomenute serije

Srpski scenarista i autor brojnih domaćih serija koje se i dalje emituju na televiziji, Siniša Pavić preminuo je u 92. godini života. "Bolji život", "Porodično blago" i "Otpisani" samo su delić njegove genijalnosti, koje i nakon 50 godina greju i najtvrđa srca.

Te 1968. godine, Stole Janković i Siniša Pavić napisali su scenario za film "Višnja sa Tašmajdana", koji ne bismo voleli toliko da nas nije upoznao sa prelepom i legendarnom Nedom Arnerić (1953-2020).

Glumica, koja je bila tiha patnja mnogih muškaraca, se tokom snimanja ovog ostvarenja zaljubila u kantautora Arsena Dedića (1938-2015), koji je takođe bio deo ekipe, a o tome je javno i govorila.

- Arsen je napisao jednu od najboljih pesama u karijeri i posvetio je Nedi. Poslužila mu je kao inspiracija. Bio je sjajan pesnik, što pokazuju i stihovi: "Izabraćeš gore od dva puta koja ti se nude. Izabraćeš gore puteve i ljude. Radićeš protiv kada budeš mislila da radiš za sebe..." - pričao je Siniša Pavić i dodao da je Arsenu bilo drago da bude deo filma:

- U jednoj sceni smeštenoj u kafani Neda pleše, a Arsen joj prilazi i poklanja cveće. U tom trenutku iza kamera se nalazila tadašnja pevačeva devojka Gabi Novak i to je posmatrala.

Sedamdesete godine obeležila su ostvarenja: "Diplomci", "Koncert za komšije", "Pozorište u kući", "Otpisani", "Obraz uz obraz", "Čovek koji je bombardovao Beograd", "Na putu izdaje", "Metak u leđa", "Lepše od snova", "Nije nego", "Obraz uz obraz: Novogodišnji specijal".

Osamdesete su bile veoma plodonosne za Pavića, a izdvojićemo samo neka dela iz njegovog pera: "Počnimo život iz početka", "Vruć vetar", "Tesna koža", "Tesna koža 3" i "Bolji život".

Serija "Porodično blago", koja se snimala od 1998. do 2002. godine, donela mu je ogroman uspeh, gde precizno secira naš mentalitet, ali i prokletstvo društvenih prilika.

U intervjuu iz  2019. godine Pavić je pričao o 34 glumca koja su preminula iz pomenute serije.

- Svi ti sjajni umetnici koji su otišli ostavili su trag kod mene. Ovo je nešto kao pošast koja nosi moje glumce. Nekako su svi oni otišli za samo nekoliko godina. Gotovo da nema velikih naših glumaca nekoliko generacija koji karijeru nisu započeli kod mene. Od Danila Lazovića preko Ljubiše Samardžića... - pričao je Siniša Pavić za Srpski Telegraf u pauzama u montaži njegove poslednje serije "Junaci našeg doba".

Ne treba zaboraviti ni "Tesnu kožu 4", "Belu lađu" i među poslednjim ostvarenjima - "Junaci našeg doba".

Siniša je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, 1956. godine.

Televizijski i filmski scenarista, kao i istaknuti književnik, dobitnik je prestižne nagrade "Dositej Obradović" 2021. godine.

Laureat Siniša Pavić nije bio u prilici da primi lično nagradu, usled bolesti, a umesto njega, nagradu Zadužbine Dositeja Obradovića primio je njegov sin - Vladimir Pavić, profesor na Pravnom fakultetu.

Sin je pročitao govor svog oca, u kome kaže da je ovo veliki dan u njegovom životu, da mu je izuzetna čast što je dobitnik nagrade koja nosi ime Dositeja Obradovića, ali da je sprečen zbog više sile da lično prisustvuje događaju.

(Telegraf.rs)

Video: Luna Pilić o filmu "Sveta porodica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA