Premijera filma "Moje putovanje" o Šabanu Bajramoviću na Nišvilu

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Režiser filma je Željko Mirković, koji je više od deset godina radio na ovom projektu

Na zatvaranju ovogodišnjeg Nišvil džez festivala sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film "Moje putovanje" koji govori o životu i radu legendarnog pevača Šabana Bajramovića. Režiser filma je Željko Mirković, koji je više od deset godina radio na ovom projektu.

„Moje putovanje“ nije samo dokumentarni prikaz lika i dela jednog od najvećih romskih pevača, već i omaž jednom čoveku sa velikim srcem, koji je ceo svoj život posvetio drugima," istakao je Mirković.

On je opisao Šabana Bajramovića kao osobu koja je bila srećna samo kada je usrećivala druge, uživajući u komunikaciji sa publikom i deljenju kako radosti, tako i tuge, koja je često karakteristična za romsku populaciju.

Film gledaocima nudi poseban uvid u Bajramovićev život i stvaralaštvo, od njegovog rodnog Niša do muzeja u Nju Orleansu, gde je nazvan "kraljem romske muzike". Posetioci Letnje pozornice u Niškoj tvrđavi imali su priliku da pogledaju ovaj 55-minutni film u kome o Bajramoviću govore istaknuti muzičari poput Gorana Bregovića i Mileta Petrovića, kao i mnogi drugi estradni umetnici iz Srbije i inostranstva.

Na kraju našeg razgovora, Mirković je ocenio da je Bajramović "zaradio milione i sve potrošio. Njega su kroz život vodili ljubav i sloboda. Za drugo nije bio spreman, ili bolje rečeno, nije želeo drugačije."

(A.N.)

Video: Anica Dobra: Najveća inspiracija mi je Mira Banjac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mićko

    16. avgust 2024 | 14:30

    Najtužnije od svega je što je Šaban daleko više priznat i uvažen u inostranstvu nego kod nas.Čovek je bio neškolovan i neobrazovan ali je imao Apsolutni Sluh.Bio sam na jednom njegovom koncertu u Parizu ovacije i aplauz je trajao i traje.Počivaj u miru! Večna ti Slava!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA