Emilija Gašić: Htela sam da napravim film koji izgleda kao da ste našli video kasetu iz devedesetih

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

7. Dunav Film Fest donosi preko 40 ostvarenja na obali Dunava u Smederevu

Sedmo izdanje Dunav Film Festa biće održano od 20. do 25. avgusta u Smederevu. Na festivalu će biti prikazano preko 40 ostvarenja u četiri programske celine.

Na konferenciji za medije održanoj u mts Dvorani predstavljen je program festivala, a prisutnima su se obratili Emilija Gašić, autorka filma “78 dana”, Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo organizatora festivala i Igor Stanković, idejni tvorac festivala i selektor programa.

Dragoljub Martić je pozdravio prisutne ispred grada Smedereva kao pokrovitelja festivala i Centra za kulturu Smederevo kao organizatora i povodom predstojećeg Dunav Film Festa izjavio: “Dunav Film Fest je postao sinonim za vrhunski filmski doživaljaj na obali Dunava koji okuplja brojne filmske umetnike, autore, kritičare i goste iz zemlje i inostranstva. Kada smo pokretali ovaj festival hteli smo da napravimo koncept koji bi uključio ceo grad sa četiri lokacije poput Dunavskog parka (selekcija Neprolazni), Karađorđevog duda (selekcija Porodica na okupu), Centra za kulturu Smederevo (selekcija Reka-pitulacija), i glavne lokacije, a to je Mali grad Smederevske tvrđave (takmičarska selekcija). Pozivam sve da postanu deo filmske priče koja inspiriše i povezuje ljude”.

Dunav film fest Foto: Filip Olćan

Igor Stanković, idejni tvorac festivala i selektor programa započeo je svoje izlaganje rečima: “Svi filmovi koji se prikazuju na festivalu predstavljaju retrospektivu kinematografije dunavskog sliva. Ostvarenja u takmičarskom programu su imala premijeru u prethodnih nekoliko meseci u okviru programa velikih i značajnih festivala.”

Stanković je predstavio takmičarski program festivala i kazao: “Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano preko 40 ostvarenja, a na otvaranju ćemo prikazati film Bauk Gorana Radovanovića. Iz takmičarskog programa bih izdvojio prvo zvanično prikazivanje ostvarenja iz Kana, u pitanju je Tri kilometra do kraja sveta Emanuela Parvua i ovo će biti balkanska premijera. Nemački film Umiranje Matijasa Glasnera dolazi nam Iz selekcije Berlinala. Sa upravo završenog festivala u Karlovim Varima pred publiku u Smederevu donosimo bugarski flim Bez vetra Pavela Vesnakova i slovačko-češki film Mađarska krojačica Ivete Grofove. Poslednjeg dana festivala biće prikazan film Drugi čin Kentena Dipijea koji je otvorio ovogodišnji Kanski festival”.

Dunav film fest Foto: Fiilip Olćan

Selekcija Neprolazni koja će se održati u Dunavskom parku prikazaće filmove Stari hrast Kena Louča, Savršeni dani Vima Vendersa, Opalo lišće Akija Kaurismakija, i najnovije filmove Vudija Alena i Romana Polanskog. U Centru za kulturu gledaće se filmovi reditelja poput Nanija Moretija, Sedrika Kana, Marka Belokija, Sofije Kopole, Agnješke Holand… Na letnjoj sceni ovog centra biće prikazani filmovi domaćih autora sa kojima će biti organizovani i razgovori, i to Lost Country Vladimira Perišića, Za danas toliko Marka Đorđevića, Što se bore misli moje Milorada Milinkovića, Sedmo nebo Jasne Nanut i 48 sati i jedan minut Sonje Alekse.

Idejni tvorac festivala predstavio je i ovogodišnji žiri: “O najboljim filmovima odlučivaće rediteljka Jasna Nanut, Dajana Gudić, glumica i producentkinja iz Los Anđelesa (čiji film Impuls će uskoro biti prikazan u domaćim bioskopima), i Viktor Kiš, skulptor”.

Dunav film fest Foto: Filip Olćan

“Ekskluzivan program festivala čini premijerno prikazivanje prve dve epizode serije Ringišpil po romanu Jelene Bačić Alimpić nastale u produkciji Telekoma Srbija, Filma danas i Dandelion productions,” naglasio je Stanković.

Emilija Gašić, autorka filma “78 dana” je o festivalskom prijemu filmu kazala da je veoma zadovoljna i da je prva srpska projekcija filma na festivalu na Paliću za nju bila veoma emotivna jer naši ljudi bolje razumeju i sećaju se perioda bombardovanja iz 1999. godine kojim se film bavi. Autorka je objasnila i sam proces snimanja i montiranja filma s obzirom da je sniman na autentičnim kamerama iz devedesetih godina: “Film je sniman na tehnologiji koja se zove Hi8 (posle vhs-a). Kamere smo kupovali preko Ebay-a, Amazona i uspeli smo ukupno pet da ih nabavimo. Svaki dan smo prebacivali i digitalizovali materijal i posle uveče gledali. Za ovaj koncept sam se opredelila zbog toga što i sama imam porodične snimke, a imam i dve starije sestre. Htela sam da napravim film koji izgleda kao da ste našli kasetu iz devedesetih i u njoj nalazite svoja sećanja koja ste možda potisnuli ili zaboravili”.

Dunav film fest Foto: Filip Olćan

Dunav Film Fest je takmičarskog karaktera, za najbolji film u takmičarskoj selekciji biće dodeljena nagrada Dunavska lađa. Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa koji će biti prikazan u Malom gradu Smederevske tvrđave. Publika će ulaznice moći da nabavi i onlajn, putem sajta Centra za kulturu Smederevo: sdkultura.rs.

Festival je podržao grad Smederevo i Ministarstvo kulture Republike Srbije, a više o programu na veb sajtu festivala: https://dunavfilmfest.rs/

(Telegraf.rs)

Video: Anica Dobra: Najveća inspiracija mi je Mira Banjac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA