Najavljen Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji: Poznat je i program, biće i premijera

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Biće održan od 13. do 18. avgusta

Festival filmskog scenarija biće održan od 13. do 18. avgusta u Vrnjačkoj Banji pod sloganom "Veštačka inteligencija stvara, a čovek sanja", a u selekciji takmičarskog programa biće prikazano 11 filmova.

Predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović rekao je danas na konferenciji za novinare u Mts Dvorani da je ovaj festival od izuzetnog značaja za kulturu Srbije.

"Festival je doživeo transformaciju i podignut je na viši nivo. Cilj je bio da dobijemo kvalitetne filmove i da predstavimo odlične scenariste. Žiri je objektivan, autoritativan i nezavistan", rekao je Đurović i dodao da festival poprima karakter "evropskog standarda i kanskog karaktera".

Producent festivala Marko Jovičić istakao je da je ove godine bila "oštrija selekcija, ali i oštrija konkurencija".

"Imamo veliki broj filmova koji će se takmičiti za nagrade. Publika će moći da bira pobednika Nagrade "Gorki list". Takođe biće dodeljena i Nagrada "Marko Živić" za najboljeg mladog debitanta festivala. Biće organizovano i boemsko veče nagrađenima u čast gde će preko 40 glumaca pevati filmsku muziku. Biće dodeljena i Nagrada "Zlatno pero" za životno delo...", najavio je, između ostalog, producent istakavši da je ovaj festival jedini koji je posvećen scenariju i koji ima šansu da postane internacionalan.

U selekciji takmičarskog programa biće premijerno prikazani filmovi "Bauk", "Ciklus" i "Jugodrom".

U okviru takmičarskog programa su i filmovi "Poslednji strelac", "Pored tebe", "Ruski konzul", "Sunce mamino", "Za danas toliko", "Radnička klasa ide u pakao", "Nedelja" i "Jorgovani".

Direktor kulturnog centra Vrnjačka Banja Saša Milenković ocenio je da je Vrnjačka Banja postala "prepoznatljiva kroz Festival filmskog scenarija".

"U susret jubilarnom izdanju festivala moramo sve snage da usmerimo u raznolikost i kvalitet festivala. Sve više institucija prepoznaje nas rad. Usmeravamo pažnju ka takmicarskom i pratećem programu", rekao je Milenković u svom obraćanju.

U okviru pratećeg programa biće održana Škola dramaturgije, Simpozijum, promocije knjiga, izložbe...

Predsednik žirija i reditelj Zdravko Šotra istakao je da je prvi put član žirija koji, pored njega, čine i Nenad Pavlović i Srđa Anđelić.

"Ovo je jedini festival filmskog scenarija. Mi u žiriju gledaćemo filmove i čitati tekstove. Može da se desi da je scenario bolji od filma i obrnuto. I u tome je naša svrha - da razlikujemo kako izgleda filmski scenario koji je po pravilima dramaturgije", objasnio je Šotra

Festival su podržali Ministarstvo kulture, Kulturni centar Vrnjačka Banja, opština Vrnjačka Banja, kao i drugi brojni prijatelji i sponzori festivala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Anica Dobra: Najveća inspiracija mi je Mira Banjac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA