Film "78 dana" prikazan premijerno u Srbiji na Festivalu evropskog filma Palić

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Glavne uloge u filmu tumače Viktorija Vasiljević, Milica Gicić, Tamara Gajović, Pavle Čemerikić, Maša Ćirović, Jelena Đokić i Goran Bogdan

Film "78 dana" rediteljke Emilije Gašić premijerno je prikazan u Srbiji u okviru takmičarskog programa Festivala evropskog filma Palić.

Pre početka projekcije Gašić je rekla da je sve počelo od njenih kaseta koje su stare preko dvadeset godina.

"Postoji nešto jako filmično u samom formatu tih kaseta, podseća nas na devedesete", rekla je Gašić istakavši da je ceo proces nastao tokom pandemije korona virusa.

"Tada sam se vratila tim kasetama i shvatila da imam snimljeno nešto za vreme bombardovanja što sam potpuno zaboravila, izbrisala iz sećanja i potisnula", objasnila je rediteljka i dodala da je film snimljen iz vizure dece, odnosno tri sestre.

Film je premijeru imao u Roterdamu, zatim je prikazan na brojnim međunarodnim festivalima, a prikazivanjem na Paliću imao je domaću premijeru.

Publika je imala priliku da pogleda film čija je radnja smeštena u mart 1999.godine, u malo mesto u Srbiji.

Nakon očevog odlaska u vojsku, sestre Sonja (17) i Dragana (15) započinju video dnevnik koji će zabeležiti detinjstvo, ljubav, prijateljstvo, prve poljupce i razočarenja koji zamenjuju strah od bombi.

Publika je film nagradila višeminutnim aplauzom.

Glavne uloge u filmu tumače Viktorija Vasiljević, Milica Gicić, Tamara Gajović, Pavle Čemerikić, Maša Ćirović, Jelena Đokić i Goran Bogdan.

Rediteljka, scenaristkinja i snimateljka Emilija Gašić rođena u Srbiji, trenutno živi u Njujorku, a scenario za “78 dana” je razvila u sklopu programa na Venecijanskom Bijenalu 2020. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Anica Dobra: Najveća inspiracija mi je Mira Banjac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA