Kako je Zoran Rankić dobio ulogu Kalabića: Uskočio je umesto legendarnog Gidre Bojanića

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Moglo je da se desi da Zoran Rankić odustane od uloge

Glumac Zoran Rankić ostvario je brojne sjajne uloge, a nezaboravna je svakako ona kada je odigrao lik Nikole Kalabića u ostvarenju "Poslednji čin" reditelja Save Mrmaka. Kako je dobio priliku da igra čuvenog četnika, otkrivena je na događaju "Dani sećanja na Zorana Rankića", koji je otpočeo 24. jula u Kući Đure Jakšića u Beogradu.

Glumac Milan Caci Mihailović, koji je igrao u tom ostvarenju, naveo je da bila privilegija igrati sa Rankićem. Zoran je, kao što je poznato, uskočio u ulogu Kalabića umesto legendarnog Dragomir Bojanića Gidre.

"Iz jednog kućerka treba da izađe Kalabić, da stane pred vojsku i da kaže: "Mirno! Nalevo, krug!" Ulogu Kalabića dobije divni Gidra Bojanić. Međutim, nažalost, nije mogao. Tog dana kada je trebalo da krenemo, popio je vodenu čašu vina i onda ne može da kaže "Mirno! Nalevo, krug!" I onda krenu pregovori. Hajde da dođe Gidrina žena, da li će moći. Sava Mrmak poludi. On nije mogao da smisli alkohol. Kamoli na poslu. Mnogo košta da otkažeš jedan dan snimanja sa 90 ljudi. I sada dolazi Zoran Rankić i napravi životnu ulogu", rekao je Milan Caci Mihailović.

Kako je Zoran Rankić prihvatio ulogu Kalabića, ispričala je Zvezdana Stanković, autor monografije o Rankiću i autor izložbe portreta "Velikani Pozorišta na Krstu. Ona se prisetila Zoranovih reči.

"Ja snimam "Amadeusa", svila i kadifa na meni. Zove Sava Mrmak, kaže: "Hoćeš li da snimaš Kalabića?"Kaže: "Ja? Savo, pa nemojte. Nije to za mene." On (Sava Mrmak) kaže: "Molim te kao Boga, ako sada ne dođeš na snimanje, propada. Ja mogu samo da se ubijem. Evo, završi predstavu, čeka te vozač pred Beogradskim dramskim pozorištem, kreći za Ivanjicu. Uzmi tekst i čitaj u taksiju." Ja kažem: "Dobro." Krenem ja, u retrovizor me gleda vozač i kaže mi: "Znate šta, Rankiću, niste Vi za to." Ja kažem: "Prijatelju, potpuno se slažem." Mi dođemo tamo i sada ja pričam sa Savom i kažem: "Vidi ovo lice, nisam ja za Kalabića"", prenela je Zoranove reči Zvezdana Stanković.

Zoran Rankić Foto: Milena Đorđević

Navela je da je ubeđivanje između Rankića i Mrmka trajalo tri sata.

"Sava kaže: "Stavi masku, pa ćemo da vidimo." I ja sedim tamo, oblače me, ne gledam se uopšte. lepe mi nešto. Ja žmurim sve vreme. Završi se to, ja se pogledam i kažem: "Ja se meni sviđam." Kako su četnici za vreme rata stavili šubaru, pa izvukli jedan pramen. Ja nakrivim šubaru, izvučem pramen, vidim kako mi lepo stoji. I ja dođem tamo...Kada sam se vratio u Beograd, vidim skupio se narod na Trgu republike, bez Brade, deli autograme", prenela je Zoranove reči Zvezdana Stanković.

(Telegraf.rs)

Video: Anica Dobra: Najveća inspiracija mi je Mira Banjac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA