Kada su Stalone i Pele igrali fudbal protiv nacista: Činjenice o filmu "Escape to Victory" koje možda ne znate

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

U pitanju je američki sportski ratni film iz 1981. godine koji je režirao Džon Hjuston, i koji je okupio velika imena iz sve glume i sporta, poput Silvestera Stalonea, Majkla Kejna, Maksa fon Sidoua, Pelea...

Postoji veliki broj filmova koji su snimljeni o fudbalu, a jedan od onih koji je ostao u sećanju jeste "Escape to Victory" ("Beg u pobedu"). U pitanju je američki sportski ratni film iz 1981. godine koji je režirao Džon Hjuston, i koji je okupio velika imena iz sve glume i sporta, poput Silvestera Stalonea, Majkla Kejna, Maksa fon Sidoua, Pelea...

Scenario za film su radili Evan Džouns i Jabo Jablonski, a zasnovan je na originalnoj priči Jaba Jablonskog, Džefa Megvajera i Đorđa Milićevića, reditelja i scenariste iz Beograda, koji je još poznat po filmovima"Runaway Train" (1985) i "Reckless and in Love" (1983).

"Escape to Victory" govori o savezničkim ratnim zarobljenicima koji su bili zatočeni u nemačkom logoru tokom Drugog svetskog rata koji igraju egzibicionu fudbalsku utakmicu protiv nemačkog tima. Film je izazvao veliku pažnju, a u njemu su igrali, pored Pelea, i ostale fudbalske zvezde, poput Bobija Mura, Osvalda Ardiljesa, Kazimježa Dejne, Pola Van Himsta, Majka Samerbija, Halvara Toresena, Vernera Rota...

Treba istaći da su deo ostvarenja "Escape to Victory" bili i fudbaleri Ipsvič Tauna, kao što su Džon Vork, Rasel Osman, Lori Sivel, Robin Tarner i Kevin O'Kalahan. Igrači navedenog klubua, Kevin Biti i Pol Kuper, menjali su glumce za fudbalske scene (Biti Majkla Kejna, Kuper Silvestera Stalonea, prim.aut).

Pogledajte trejler:

Evo i nekih činjenica o filmu "Escape to Victory"

1. Majkl Kejn je priznao da je jedini razlog zašto je pristao da snimi ovaj film bila prilika da radi zajedno sa fudbalskom legendom Peleom.

2. Film je inspirisan stvarnom serijom igara u Kijevu, tokom nemačke okupacije grada. Nekoliko članova Dinama iz Kijeva, vrhunskog fudbalskog tima Ukrajine, našlo je posao u pekari. Tamo su formirali fudbalski tim sa ostalim zaposlenima u pekari. Počeli su da igraju u novoj ligi protiv timova koje podržavaju ukrajinska marionetska vlada i nemačka vojska. Nakon što su pobedili tim iz lokalne baze nemačkog vazduhoplovstva, liga je raspuštena, a nekoliko članova tima je uhapsio Gestapo, a četvorica su pogubljena.

3. Silvester Stalone je počeo da trenira fudbal vikendom tokom snimanja filma "Nighthawks" (1981). Stalonea je trenirao legendarni engleski golman Gordon Benks. U početku, Silvester je malo obraćao pažnju na Benksove savete, pošto je smatrao da trening nije neophodan, i neoprezno se bacao okolo prvog dana snimanja meča. Na kraju je tako snažno udario o zemlju da je iščašio rame i slomio jedno rebro, zbog čega je nekoliko dana van igre. Kada se vratio, Stalone je mnogo više obraćao pažnju na ono što mu je Benks govorio, ali je ipak zadobio nekoliko lakših povreda tokom snimanja, uključujući još jedno slomljeno rebro. Nakon što je produkcija završena, Stalone je prokomentarisao da je to iskustvo bilo teže od borbe u filmovima o Rokiju.

4. Osvaldo Ardiljes je o tada 47-godišnjem ser Majklu Kejnu i njegovim fudbalskim veštinama rekao sledeće: "Užasno, a nije mogao da trči ni dvadeset metara."

5. Stadion MTK u Budimpešti, u Mađarskoj, korišćen je kao zamena za igranje utakmice u filmu na stadionu "Kolombe" ("Stade Colombes") u Parizu. Kreatori filma su imali poteškoća da pronađu veliki stadion bez reflektora, pošto su reflektori na fudbalskim stadionima bili uglavnom nepoznanica sve do posle Drugog svetskog rata. Stadion MTK, sada poznat kao stadion Hidegkuti Nandor, bio je najveći bez svetla koji su mogli da pronađu. Stadion je danas dom Fudbalskog kluba MTK Hungaria.

6. Silvester Stalone je slomio jedan prst pokušavajući da spreči Pelea da postigne gol.

7. Silvester Stalone je izgubio oko 18 kilograma za ovaj film jer nije želeo da ratni zarobljenik izgleda kao "olimpijski bokser", a osećao je da mu je potrebno to smanjenje težine da bi obavljao zadatke fudbalskog golmana.

8. Sa 47 godina u vreme snimanja, Majkl Kejn je bio previše star da bi igrao navodno aktuelnog igrača Vest Hema i Engleske. Čak je i on mislio da je to bio čudan kasting, ali je ipak pristao da bude u filmu jer bi mu to dalo priliku da upozna legendarnog brazilskog igrača Pelea (koji je i sam imao 40 godina tokom snimanja i penzionisao se nekoliko godina pre toga).

9. Jedan od fudbalera, Majk Samerbi, sprijateljio se sa Majklom Kejnom. Nakon što se povukao iz fudbala, Samerbi se bavio izradom majica po meri. Kejn je jedan od njegovih omiljenih kupaca.

10. Reditelj Džon Hjuston je mrzeo film i priznao je da je to uradio samo zbog plate.

11. Silvester Stalone je na početku odbacio ideju korišćenja profesionalnog igrača kao dvojnika za sekvence igre. Kao rezultat toga, odvojio je rame i slomio prst.

12. U filmu je prvobitno trebalo da glume Lojd Bridžis i Klint Istvud. Francuski glumac Alen Delon takođe je bio u opticaju da glumi, kao i Rodžer Mur.

13. Peleov lik tvrdi da je naučio da igra fudbal udarajući pomorandže kao dete na Trinidadu. U stvarnom životu Pele tvrdi da je kao dete vežbao šutirajući voće u Brazilu.

14. Snimano u periodu od pet nedelja.

15. Iako je Silvester Stalone mislio da je priča kliše i da sam nije znao mnogo o fudbalu, pristao je da snimi film jer nije želeo da odbije šansu da radi sa legendarnim holivudskim rediteljem Džonom Hjustonom.

16. Mnogi glumci su morali da nauče da igraju fudbal, dok su mnogi fudbaleri morali da nauče kako da glume.

17. Majkl Kejn je primetio da je Silvester Stalone posle nekog vremena kasnio na snimanje. Kada je Kejn rekao Staloneu da ima važan sastanak na drugom mestu (nije imao) i da će Kejn stići na posao kad mu se prohte, Stalone je od sada uvek dolazio na snimanje na vreme.

18. Tokom snimanja, Silvester Stalone je insistirao da ga ne pozivaju na set osim ako snimak nije bio potpuno spreman za snimanje, jer je bio zauzet pisanjem scenarija za "Rokija III" (1982) između snimanja.

19. Silvester Stalone je želeo da bude taj koji će postići pobedonosni gol, ali su ga ubedili da bi gol golmana bio apsurdan. U godinama od kada je snimljen ovaj film, Stalone se pokazao više u pravu od fudbalskih stručnjaka. U modernoj igri, kada nema šta da se izgubi, golman ponekad napušta svoj gol i ide napred na set u poslednjem minutu, kao što je korner, povećavajući broj svog tima u oblasti blizu gola. Ova taktika je povremeno uspevala. Čuveni golman Mančester junajteda Peter Šmajhel postigao je takav gol 1997. godine.

20. Nemački tim uglavnom čine mađarski fudbaleri iz kluba MTK (čiji je stadion korišćen za snimanje klimatske fudbalske utakmice). Jedan od igrača, Šandor Egervari, bio je trener mađarske reprezentacije od 2010. do 2013. godine.

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia/Escape To Victory/IMDB)

Video: "Možda je trebalo da budem umetnik": Da li ste znali da Silvester Stalone ume ovako dobro da slika?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA