Džulijen Templ i Bogdan Diklić dobijaju nagradu Sinehil festivala

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

"Nagradu 'Maverick' za širenje granica filmskog izražaja dobiće britanski reditelj i veteran rok dokumentarizma Templ, dok će nagrada za 50 godina delovanja biti dodeljena regionalnoj glumačkoj legendi Dikliću", rečeno je u saopštenju

Filmski festival "Sinehil" (Cinehill) biće održan od 24. do 28. jula u izletištu Petehovac u Gorskom Kotaru, a nagrađeni su reditelj Džulijen Templ (Julian Temple) i glumac Bogdan Diklić, najavili su organizatori.

"Nagradu 'Maverick' za širenje granica filmskog izražaja dobiće britanski reditelj i veteran rok dokumentarizma Templ, dok će nagrada za 50 godina delovanja biti dodeljena regionalnoj glumačkoj legendi Dikliću", rečeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, u okviru hrvatskog "Sinehila", koji je naslednik Motovun film festivala, u čast Templa i Diklića biće "prikazani mali ciklusi njihovih najpoznatijih ostvarenja".

Selektorka Glavnog programa Milena Zajović je najavila da na "Sinehil" dolaze crnohumorna komedija "Vampirica mekog srca traži voljenu osobu", drama o posledicama seksualnog nasilja "Kalak", kao i "Deni i Serđo" reditelja Đanluke Santonija i "Kad svane dan" Runara Runarsona (Runnarsona).

Prema njenim rečima, tu su i "Zelene granice" Anješke Holand (Agnieszke Holland), "Priča o Eduardu Limonovu" Kirila Serebrenikova, "Životinja" grčke rediteljke Sofi Egzarhu, turski "Faruk" Asli Ezge i drugi.

Kako je najavljeno, na Petehovcu će biti prikazan i novi film Svebora Mihaela Jelića "Frka", kao i švajcarsko-francuska komediji po istinitim događajima "Pas na sudu".

Ovogodišnja zemlja partner festivala je Brazil iz kojeg stiže selekcija filmskih hitova, a "Sinehil" ima i takmičarski program kratkometražnih filmova, dok je van konkurencije dobitnik Zlatne palme u Kanu "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Diklić: Odlučio sam se za glumu u trećem razredu gimnazije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA