Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvoren 52. Filmski festival u Sopotu: Husa zapevao "Nedelju"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Statuete slobode su dobile i dve filmske kuće koje su tokom svog trajanja ostvarile neprocenjiv doprinos u čuvanju naše i svetske kulturne baštine –Filmske novosti, koje obeležavaju 80 godina postojanja i Jugoslovenska kinoteka, koja beleži 75 godina od početka rada

  • 0
Otvoren 52. Filmski festival u Sopotu Foto: Vojislav Danilov

Na ceremoniji otvaranja 52. Filmskog festival u Sopotu uz tradicionalni vatromet, fanfare i defile filmskih ekipa, pojedinačna Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti uručena je renomiranom stvaraocu, prvom diplomiranom snimatelju u SFRJ, inovatoru, nekadašnjem dekanu FDU, Predragu Pegi Popoviću, koji je izrazio zadovoljstvo zbog nagrade i rekao kako je to zapravo priznanje za sve filmove koji su nastajali u drugo, dragoceno vreme kada su stvarana vredna remek-dela, a pravili su se na drugačiji način nego sada.

Statuete slobode su dobile i dve filmske kuće koje su tokom svog trajanja ostvarile neprocenjiv doprinos u čuvanju naše i svetske kulturne baštine –Filmske novosti, koje obeležavaju 80 godina postojanja i Jugoslovenska kinoteka, koja beleži 75 godina od početka rada.

Kamere Filmskih novosti beležile su neke od najznačajnijih istorijskih događaja i mnogi reditelji i dramaturzi kao što su Đorđe Kadijević, Puriša Đorđević i Mira Trailović svoje karijere započinjali su upravo u ovoj filmskoj kući, a značajna građa danas se čuva, restaurira i proučava u depoima Filmskih novosti – u to ime Statueta slobode je dodeljena ovoj kući, a nagradu je primio direktor Filmskih novosti, Vladimir Tončić koji je rekao da se Festival u Sopotu prepoznaje po toplini, duši i kvalitetu koji nosi.

Filmska kuća koja čuva prikuplja, sređuje i obogaćuje ali i promoviše i prikazuje naše kolektivno sećanje u filmskim slikama, Jugoslovenska kinoteka u svom fondu poseduje 100000 filmskih kopija i budno radi na zaštiti ovog filmskog blaga, od svog osnivanja 1949. god. Statuetu u ime Jugoslovenske Kinoteke je primio pomoćnik direktora Božidar Marjanović koji je kako je rekao kako je i sam stanovnik opštine Sopot, a njegovi prvi susreti sa filmom su bili upravo na ovom festivalu.

Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot i predsednik Odbora festivala je zvanično proglasio festival otvorenim uz reči da tradicija inspiriše na stvaranje novih dela, prvobitno za očuvanje uslova života svakog pojedinca i nezamenjive prirode Kosmaja. „Od danas do subote, Sopot je prestonica filmske umetnosti pod znakom slobode stvaralaštva. Gledaćemo filmove stvaralaca svih generacija i za sve uzraste i svima zahvaljujemo što svoja znamenita dela ugrađuju u temelje festivala – rekao je Milosavljević.

U muzičkom delu programa nastupio je Husein Alijević – Husa koji je pored svojih hitova izveo numeru „Nedelja“ iz istoimenog film u kome tumači glavnu rolu, a koji će biti na programu ovogodišnjeg festivala u Sopotu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA