Vreme čitanja: oko 1 min.

Sigurni Viver dobitnica Zlatnog lava za životno delo Filmskog festivala u Veneciji

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sigurni Viver dobitnica Zlatnog lava za životno delo Filmskog festivala u Veneciji

  • 0
Sigourney Weaver Foto: Matt Baron/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Američka glumica Sigurni Viver dobitnica je počasnog "Zlatnog lava" 81. Venecijanskog filmskog festivala, saopštili su danas organizatori.

"Čuvena američka glumica koja je tri puta nominovana za Oskara Sigurni Viver nagrađena je Zlatnim lavom za životno delo na 81. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji", navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu festivala.

Odluku je doneo Odbor Bijenala u Veneciji, koji je prihvatio predlog direktora Festivala Alberta Barbere.

"Glumica kalibra Sigurni Viver ima malo rivala. Ojačana svojim značajnim pozorišnim obrazovanjem, osvojila je veliku filmsku publiku filmom Osmi putnik, u režiji Ridlija Skota, ubrzo postavši simbol 1980-ih. Tokom te decenije stvorila je imidž heroine bez presedana u žanru akcionog filma, sposobne da pobednički parira muškim modelima koji su do tada dominirali epskim i avanturističkim filmovima", naveo je Barbera.

Prema njegovim rečima, glumica je stalno "provocirala" svoju ličnost kroz izbore koji su se kretali od žanrovskih filmova do komedija, umetničkih filmova i filmova za decu.

"Kao autentični saradnik, a ne samo savitljivi instrument u rukama reditelja, ona je doprinela uspehu filmova Džejmsa Kamerona, Pola Šrejdera, Pitera Vira, Majkla Apteda, Romana Polanskog, Ivana Rajtmana, Majka Nikolsa, Anga Lija, i mnogih drugih, svaki put namećući znak kompleksne ličnosti - ponekad kontradiktorne, ali uvek autentične - sopstvenim harizmatičnim prisustvom", dodao je direktor Festivala.

Sigurni Viver je stekla svetsku slavu nakon uloge Elen Ripli u filmovima iz serijala Osmi putnik, a ova uloga joj je donela mnoge nagrade, uključujući i nominaciju za Oskara.

Tri puta je nominovana za Oskara (1987, dva puta 1989). Dobitnica je nagrada Zlatni globus (1989 - dva puta), BAFTA (1998) i Saturn (1987, 2010).

Najstariji filmski festival održaće se u Veneciji od 28. avgusta do 7. septembra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pitali smo Slobodu da li bi sarađivala sa Kusturicom na novom filmu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA