Vreme čitanja: oko 1 min.

Besplatna projekcija „Sabirnog centra“ u Jugoslovenskoj kinoteci i online

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Sabirni centar“ je 33. film koji je digitalno restaurisan

  • 0
Film "Sabirni centar" Printskrin: A1 Kinoteka

Film „Sabirni centar“ (1989, Centar film) nakon što je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka, biće besplatno prikazan za publiku u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici, u petak 21. juna u dva termina – u 18.00 i 20:30 časova. Za sve zainteresovane koji nisu u mogućnosti da prisustvuju bioskopskim projekcijama, obezbeđen je prenos uživo na Facebook stranicama kompanije A1 Srbija i Jugoslovenske kinoteke od 20:30 časova.

Drama sa elementima fantastike i komedije, donosi priču o arheologu, koji je život posvetio pronalasku rimske nadgrobne ploče koja predstavlja kapiju između dva sveta - živih i mrtvih. U trenutku njenog pronalaska profesor doživljava srčani udar i ostaje zarobljen negde između. Susret sa mnogobrojnim odavno preminulim prijateljima, ljubavima, porodicom otvara „pandorinu kutiju“ neokajanih tajni, ljubavi, kao i mnogih želja koje glavni lik pokušava da ispuni pomoću svog pronalaska.

Osim neobičnog zapleta, sjajne scenografije, fotografije koju potpisuje čuveni Tomislav Pinter i muzike koju je komponovao Zoran Simjanović, u filmu se posebno istakao Rade Marković u glavnoj ulozi, Anica Dobra, koja je osim svojih izuzetnih glumačkih sposobnosti pokazala i neverovatan vokalni potencijal, Radmila Živković koja je za ulogu Lepe nagrađena Zlatnom Arenom u Puli za sporednu žensku ulogu. Osim njih sjajne uloge u filmu su ostvarili - Bogdan Diklić, Dragan Nikolić, Mirjana Karanović, Aleksandar Berček, Bata Stojković, Taško Načić, Tanasije Uzunović, i drugi. Film je u Puli dobio Zlatnu Arenu i za najbolji film i scenario. Film je režirao Goran Marković, koji zajedno sa Dušanom Kovačevićem potpisuje i scenario.

„Sabirni centar“ je 33. film koji je digitalno restaurisan, u Arhivu Jugoslovenske kinoteke, Odeljenju za digitalizaciju i restauraciju, zahvaljujući saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanija A1 Srbija, u okviru projekta A1 Kinoteka.

(Telegraf.rs)

Video: Pitali smo Slobodu da li bi sarađivala sa Kusturicom na novom filmu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA