Dragan Mićanović otkrio kako se pripremao za ulogu Zorana Đinđića u "Sablji" i koja scena mu je bila najteža

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Velikan srpskog glumišta prihvatio je bez dvoumljenja da igra nekadašnjeg srpskog premijera

Serija "Sablja", koja se bavi ubistvom Zorana Đinđića, kao i period pre i posle ovog događaja, stiže na male ekrane 24. februara, gde ćemo na Prvom programu RTS-a moći da pogledamu prvu od ukupno osam epizoda.

Nekadašnjeg srpskog premijera u ostvarenju reditelja Gorana Stankovića i Vladimira Tagića igra Dragan Mićanović. Velikan srpskog glumišta je u razgovoru sa medijima otkrio kako se pripremao za ulogu Đinđića, koja scena mu je bila najteža.

Na početku, ispričao je kako je njemu izgledao taj 12. mart 2003. godine, kada je Zoran ubijen.

"Vratio sam se u zemlju. Bio sam 3 ipo godine van Srbije, živeo sam u Londonu. I lagano smo se raspakivali i stigla je vest od komšinice. Ušla nam je u kuću, sva izbezumljena, i vikala: "Ubili su nam premijera." To nikada neću zaboraviti", rekao je Mićanović.

Nije imao dilemu koja scena mu je bila najteža.

"Mislim da pretpostavljate koja. U svakom smislu, iako glumački to nije zahtevno, ali uopšte taj čin. Malo mi je teško da pričam o tome, pravo da vam kažem, ali pretpostavljate koja je to scena. Bilo je jako stresno", rekao je glumac.

Dragan se ne plaši eventualnih kritika i buke koja može da izazove serija "Sablja" u javnosti.

"Ja sam u dosadašnjoj karijeri dobijao razne kritike, i jako pozitivne, i jako negativne... To je sastavni deo ovog posla. Kada želite da se bavite ovim poslom, pošteno, iskreno, koliko možete, ja se trudim iz sveg snage da kad preuzmem odgovornost, dam sve što imam. Ponekad u tome uspete, ponekad ne. Ne plašim se kritika. Mislim da ću preživeti", rekao je Mićanović

On je na prvu prihvatio ulogu Zorana Đinđića.

"Znao sam s kim radim. Sa Goranom sam radio seriju "Nečista krv". Sa Vladom nisam sarađivao, ali njihov rad jako cenim. Jako sam voleo seriju "Jutro će promeniti sve", tako da nije bilo dileme. Naravno, nakom pročitanog scenarija. To je za svakog glumca osnov svih osnova", rekao je Mićanović.

Na pitanje kako se pripremao za ulogu i da li se čuo sa nekim iz Đinđićevog okruženja, Dragan je rekao sledeće.

"Posredno, da. Neposredno ne. Kako bih Vam rekao, Zorana Đinđića nisam poznavao. Mislim da smo se samo jedanput mimoišli na jednoj od mojih predstava. Davno je to bilo. Ja sam jedan od onih od hiljade ljudi koji su devedesetih šetali za Zorana Đinđića, Vesnu Pešić i Vuka Draškovića. To su bili lideri tadašnje opozicije devedesetih. I onda kada se Koštunica priključio. Tako da ja sam bio za promene. U stvari, bio sam protiv rata. To je prva i osnovna vodilja koja me je vodila tada", rekao je glumac.

Otkrio je i kako se pripremao za ulogu Zorana Đinđića

"Kako sam se pripremao za ovu ulogu? To je što sam zaista beskonačno puta ponavljao sve što sam našao od video materijala. Samo sam slušao, neprestano i neprestano pokušavao uz tekst da prolazim, da pokušam da pronađem emociju koja ga je vodila da bi izgovorio ovo ili ono. To je bio neki ključ. Rekao sam malopre na konferenciji za štampu, nismo hteli da pravimo imitaciju, ali nismo hteli da zaobiđemo ni neke specifičnosti koje su krasile našeg pokojnog premijera. Da je brz, ludican, vrcav govor, brze misli i ta energija koja je zaista plenila. Imali smo filozofa za premijera. Obično glumci kada završe neki projekat, pa bude neka premijera, to je radost, ali u ovom slučaju jednostavno ne možete od svojih emocija da se radujete", rekao je Dragan Mićanović.

Serija "Sablja" ima 8 epizoda i emitovaće se vikendom (subotom i nedeljom) na Prvom programu RTS-a. Prva i druga epizoda će biti prikazane 24. i 25. februara. Kreatori serije su Vladimir Tagić i Goran Stanković, dvojac dobro poznat TV publici po seriji "Jutro će promeniti sve".

Pogledajte trejler:

(Telegraf.rs)

Video: Održana premijera prve dve epizode serije "Sablja"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eNL

    16. februar 2024 | 08:19

    a zašto nije igrao i Čeda Jovanović😀, mislim ono početnički ali original 😅

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA