Činjenice koje možda niste znali o Hemfriju Bogartu

 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Bio je jedan od najpopularnijih holivudskih glumaca

Hemfri Bogart je bio jedan od najvećih glumačkih imena Zlatnog doba Holivuda, a ovo su neke činjenice o njemu za koje možda niste zvali.

1. Postao je otac po prvi put u 49. godini kada je njegova četvrta supruga Lorin Bekol rodila sina Stivena H. Bogarta 6. januara 1949. godine. Inače, Stiven je dobio ime po liku Hemfrija Bogarta u filmu "Imati, nemati".

2. Bio je umešan u tešku saobraćajnu nesreću tokom produkcije jednog filma. U nesreći mu je izbijeno nekoliko zuba, što je ometalo njegovu sposobnost da jasno govori. Reditelj Džon Hjuston je angažovao tada  mladog britanskog glumca  Pitera Selersa, poznatog po svojim veštinama mimike da ponovo snimi neke od Bogartovih dijaloga tokom postprodukcije. Tako da mladi Piter Selers daje Bogartov glas u nekim scenama.

3. Hemfri Bogart je bio blizak prijatelj Ričarda Bartona (koji je rodom iz Velsa) i jednom je priznao velškom glumcu da mu je oduvek bila ambicija da glumi u Šekspirovom komadu na sceni. Žalio je što javnost verovatno neće moći da ga shvati ozbiljno u takvoj ulozi, zbog njegovog imidža na ekranu kao "žestokog momka".

4. Svoju ćerku Lesli Bogart nazvao je Lesli da bi pokazao svoju zahvalnost kolegi Lesliju Hauardu, koji mu je doneo veliki uspeh u filmu "Okamenjena šuma" (1936).

5. Prijatelji Frenka Sinatre, poznati kao "Klan", prvobitno su bili grupa Bogartovih prijatelja koji su mnogo uživali u piću. Oni su sebe nazivali "The Holmby Hills Rat Pack", pošto je Bogart živeo u delu Holmbi Hils u Holivudu. Ime "Rat Pack" (pacovski čopor) nastalo je jednog jutra, nakon noći teške pijanke, kada je Bogartova žena Loren Bekol naišla na grupu i glatko izjavila: "Izgledate kao prokleti pacovski čopor." Bogartu se dopao taj termin, a sve ostalo je legenda. Sinatra je prestao da koristi ime "Rat Pack" ("pacovski čopor") nakon što je Bogart umro 1957. godine, a on i njegovi prijatelji su mrzeli kada su ih drugi nastavili tako etiketirati (Izvor: Robert Osborne, Turner Classic Movies).

6. Dok je bio oženjen glumicom Mejo Metot, otkrio je da ona sumnjala da ju je varao, pri čemu je unajmila privatnog detektiva da ga prati. Bogart je saznao ime agencije za koju detektiv radi i pozvao ih. Kada je stigao do šefa tog čoveka, rekao je: "Imate čoveka na mom repu. Hoćete li proveriti sa njim i saznati gde sam?".

7. Iako je bio slab učenik, on je čitav život čitao i mogao je da citira Platona, Poupa, Ralfa Volda Emersona i preko hiljadu redova Šekspira. Divio se piscima, a neki od njegovih najboljih prijatelja bili su scenaristi, poput Ričarda Bruksa, s kojim je sarađivao u filmu "Deadline - USA" (1952).

8. Van seta, Hemfri Bogart i Ingrid Bergman su jedva da razgovarali tokom snimanja "Kazablanke" (1942). Glumica je svojevremeno rekla: "Poljubila sam ga, ali ga nikad nisam poznavala." Godinama kasnije, nakon što se Ingrid Bergman ušla u romansu sa italijanskim rediteljem Robertom Roselinijem i rodila mu dete, Bogart ju je iskritovao zbog toga. "Nekada si bil velika zvezda“, rekao je Hemfri Ingrid i dodao: "Šta ti je sad?" Odgovorila mu je: "Ja sam srećna žena". Kasnije se pokazalo da je Bogartova hladnokrvnost prema Bergmanovoj bila uzrokovana burnom ljubomorom njegove tadašnje supruge Mejo Metot, čiji su strahovi bili ostvareni kada je Bogart ušao u aferu sa budućom suprugom Loren Bekol.

9. Skoro sve uloge koje su ga učinile zvezdom (nakon decenije rada u manjim filmovima) bile su uloge koje je dobio jer ih je Džordž Raft odbio, od uloge "Visoka Sijera" (1940), u film gde je Bogi prvi put primećen kao uspešan glumac, do uloge "Kazablank" (1942), što ga je učinilo istinskom međunarodnom zvezdom. Ironično, nakon što ga je Raft zasenio celu prvu polovinu karijere, Bogart ostaje legenda dok je Raft gotovo zaboravljen.

10. Hemfri Bogart je bio izvanredan šahista. U vreme kada su mnoge prodavnice imale profesionalnog šahistu koga je svako mogao da izazove, Bogi bi izazivao i dobijao skoro svaku partiju. Izazivač bi platio 50 centi. Ako je pobedio, dobio je 1 dolar. Mnoge prodavnice su želele da Bogi postane profesionalac, ali je on odbio jer je zarađivao više novca kao neprofesionalac. Na kraju je postao profesionalac i pobedio bi 40 ili više ljudi dnevno. (Izvor: Paul Harvey, Jr., "Ostatak priče.").

11. Priča se da je bio u dalekim rođačkim odnosima sa princezom Dajanom, princezom od Velsa, preko njenih američkih korena.

12.  Postoji određeni spor oko toga kako je došlo do Bogijeve povrede usne. Jedna priča je da kada je Bogart bio u mornarici, zatvorenik kojeg je pratio pokušao je da pobegne i udario Bogarta u lice svojim okovima. Bogart je, plašeći se da će izgubiti položaj i biti strogo kažnjen jer je pustio zatvorenika da pobegne, poterao čoveka i uspešno ga odveo u pomorski zatvor u Portsmutu. Međutim, pošto hirurg koji mu je zašio lice nije uradio baš dobar posao, Bogart je ostao sa svojim zaštitnim znakom šuštanja. Druga verzija kaže da je sa 12 godina zahvatio veliki iver od drveta o usnu.

13. Kao i njegovi prijatelji Džon Hjuston i Spenser Trejsi, Bogart je bio strastveni pušač i voleo je da pije. Navodno je pušio dve paklice dnevno. Njegova omiljena marka cigareta bila je "Chesterfield".

14. Sve četiri njegove žene bile su glumice. Helen Menken, Meri Filips, Mejo Metot i Beti Džoab Perske, koja je poznatija kao Lorin Bekol.

15. Igrao je gangstera u 28 filmova između 1936. i 1941. godine.

(Telegraf.rs/izvor: IMDB)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA