Filmovi o dr Laziću, o potrazi za Pavelićem i o manastiru Dečani dobili podršku Filmskog centra Srbije

U pitanju su filmovi "Ruka pravde, "Ruka pravde" Nebojše Pajkića, "Linija" Dragoljuba Elčića i "Dečanski ključ" Milutina Petrovića

Komentari

  • Lala

    17. avgust 2023 | 15:21

    Tema odlaska 130000 Srba iz Sarajeva posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma je zanimljiva. Na kompjuteru se mogu naci vrlo kontradiktorni razlozi.

    • 17. avgust 2023 | 17:23

      FANTOM(68)

      @Lala

      Pre svega vojna bolnica u kojoj je operisao dr. Lazo, kako smo ga od milja zvali, bila je na teritoriji Blažuja u objektima firme "Žica" gde se proveravao kvalitet proizvedene čelične armature. To je uz opštinu Ilidža a ne Grbavica. Posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma na Aranđelovdan ( novembar, zima je bila hladna) 1995. i predajom u ruke teritorije koje su držali Srbi ( Ilidža, Neđarići, Blažuj, Hadžići, Rajlovac, Reljevo, Vogošća, Ilijaš, Grbavica I i jedan deo Grbavice II (iznad stadiona Željezničara) dolazi do početka iseljavanja Srba iz tih područja. Napuštaju svoje domove i ognjišta jer ne žele da žive sa dojučerašnjim komšijama sa kojima se ratovalo u potrazi za novim početkom na teritoriji Dejtonske Republike Srpske. Tako se polako naseljavaju Bijeljina, Sokolac, Bratunac, Vlasenica, Srebrenica, Višegrad , Foča, Trebinje, Banja Luka , pojedinim gradovima Srbije ali i rubni delovi Sarajeva poput Lukavca, Vojkovića, Pala, Tilave i drugih okolnih sela koje pripadoše Republici Srpskoj. Egzodus nastupa u martu 1996. kada muslimanima se dozvoljava da preuzmu u potpunosti spomenute teritorije i tada preostalo Srpsko stanovništvo, koje još nije bilo svesno da su predati muslimanima i u nadi da će se nešto promeniti u njihovu korist, shvataju da moraju brže bolje napustiti svoja imanja. Mart mesec, sneg, mrazevi, prepušteni sami sebi i bez ikakve podrške od rukovodstva sa zavežljajima u rukama, sa malom decom na leđima, u prevoznim sredstvima koja se jedva probijaju kroz sneg i led, sa blagom stoke koja trpi studen i bez grane i umire kreću ka neizvesnošću u nepoznate delove za njih Republike Srpske. Mnoge od ovih sa Sarajevskog ratišta pokojni dr. Lazo je spasao od smrti. Možda nećeš verovati ali ne samo Srbe već i Hrvate i Muslimane (Bošnjake) taj dobri čovek je operisao i stao u odbranu njihovog života od Crnog Kosca. Živela moja Srbija, živela moja Republika Srpska gde i svoju krv proli na grudobranu a dr. Lazo na živo bez anestezije zakrpi rane i zaustavi krv da kroz njega moj život ne isteče. Neka ti je večna slava i pamja moj dobri prijatelju, brate, čoveče, humanisto, roditelju i heroju dr. Lazić Miodraže moj dr.Lazo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA