Vreme čitanja: oko 2 min.

Veninova: Ostvarenje "Preeksponirano" gledaocima ne liči na makedonski film

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Cela priča oko profesije Ane je meni bila bitna. Kroz fotografije pokušava da otkrije sebe i razjasni neke interne probleme. Ono što radi u slici bi htela u svom životu - da da novu svetlost", navela je Veninova.

  • 0
Eleonora Veninova Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Film "Preeksponirano" je intimna drama smeštena na obale Ohridskog jezera, a mogla je da se desi bilo gde, izjavila je severnomakedonska rediteljka Eleonora Veninova.

Nakon što je njen film prikazan u nedelju u Glavnom takmičarskom programu 30. Festivala evropskog filma Palić, Veninova je na konferenciji za novinare rekla da je u matičnoj zemlji čula od gledalaca da "im ne liči na makedonski film".

"Nisam sigurna kako da to razumem. U Egiptu (na premijeri na festivalu u Kairu) smo dobili kompliment - super priča, to se moglo dogoditi u Šarm El Šeiku", rekla je Veninova.

U severenomakedonsko-srpskoj koprodukciji “Preeksponirano”, fotografkinja Ana i njen suprug Filip nalaze se u svom letnjikovcu kada im mir naruši dolazak Maje, ćerke njihovih dugogodišnjih prijatelja.

Majina tajna zaljubljenost u Anu otkriva sve neizrečene stvari koje su Ana i Filip godinama krili jedno od drugog.

"Cela priča oko profesije Ane je meni bila bitna. Kroz fotografije pokušava da otkrije sebe i razjasni neke interne probleme. Ono što radi u slici bi htela u svom životu - da da novu svetlost", navela je Veninova.

Na konferenciji se predstavila i Ema ( Emma) Skirmante, glumica letonskog filma "Sestre", iz palićke takmičarske selekcije "Paralele i sudari", koja se za svoju prvu ulogu izborila na kastingu između 1.500 devojaka.

"Moja mama je videla na vestima da traže glumce i opis da treba devojka koja voli pse i da se kliže i ispostavilo se da to mogu", rekla je Skirmante, dodavši da bi volela da nastavi se baviti glumom.

"Sestre” rediteljke Linde Olte prati dve sestre u letonskom sirotištu koje saznaju da je američka porodica spremna da ih usvoji, kada im se u živote vraća i njihova otuđena biološka majka.

Olte je film snimila po istinitoj priči, a Skirmante ističe da je bilo divno igrati uz poznatu letonsku glumicu Ivet Pole, koja tumači njenu majku, i da je " naučila dosta od nje".

Eleonora Veninova Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predstavljajući svoj film "Južni vetar", koji je u "Eko doks" (Eco Dox) selekcija, autori Maksim Bertu (Maxime Berthou) i Mark Požlep su primetili veliku razdvojenost između belačke i crnačke zajednice tokom svog dvomesečnog putovanja parobrodom rekom Misisipi.

"Nismo došli sa romantičnom vizijom Misisipija, ali ono što smo videli prešlo je sva naša očekivanja", rekao je Požlep.

Bertu je ispričao kako su sreli belog klinca sa ožiljcima iz tuče koje je zadobio sa crni vršnjakom, koji im je opet otkrio da im belci "nisu problem, već Meksikanci".

Glumac Artur Lakatoš je predstavljajući ostvarenje "Čiji sam ja pas?", koje je u okviru palićke selekcije "Novi mađarski film", rekao da se bavi pitanjem mađarske manjine u Rumuniji, ali i postavlja neka opšta pitanja.

"U srednjoj Evropi smo pomešani i imamo razne manjine. Neki konflikti su vidljivi, ali generalni trend je koegzistencija", primetio je Lakatoš.

U okviru selekcije "Mladi duh Evrope" je kratak film "Više od života", čiaj je glumica Mira Janjetović istakla da govori da za mlade ljude tražneje sreće u drugoj zemlji "možda nije rešenje problema, možda treba ostati i potruditi se više".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA