"U to sam ušao nevoljno": Zlatko, koji je najbolji evropski glumac, otkrio kako je počeo da se bavi glumom

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

"Dosta kasno sam postao glumac...", počeo je sa pričom Zlatko Burić

Zlatko Burić je, kao što je poznato, dobio nagradu Evropske filmske akademije za najboljeg evropskog glumca za ulogu u filmu "Trougao tuge". On je u emisiji "Nedeljom u 2" voditelja Aleksandra Stanković objasnio kako je uopšte počeo da se bavi glumom.

Burića je prvobtino proslavila uloga u danskom trileru "Pusher".

"Dosta kasno sam postao glumac. Ja sam sebe vidio kao nekog kulturnog aktivistu ili kao radikalnog kulturnog aktivista. Mi nismo govorili o glumcima, već smo bili proizvođači slika, pokreta, muzike, velikih skulptura. Kad smo pravili predstave bilo je glumaca, ali nikada o sebi nisam mislio kao o glumcu. To je bila neka vrsta redukcionizma, kao da me stavlja u neku kutiju koju ne želim. Prvi sam doneo odluku da sam glumac sa 44 godine nakon filma "Pusher". Do tada nisam uopšte želeo ili mislio da ću glumiti u filmovima", rekao je Zlatko i nastavio:

"Ja sam u to ušao nevoljno. U to vreme bilo je puno izbeglica iz Jugoslavije u Danskoj i oni su bili na tzv. "trpljenom boravištu", dobili su hranu i smeštaj ali se nisu smeli uključiti u društvo. I to je trajalo 2-3 godine i bilo je strašno. I onda je uzdruženje Danske izbeglicama koja je izvan vlade ali ima veliku moć i novca zajedno s izbeglicama organizovala paralelni poluilegalni sastav obrazovanja.

U to sam vreme radio s jednom ukrajinskom režiserkom na katedri filma o pozorištu. Tamo sam načuo da traže ljude za film i napravio probno snimanje. I tada me nakon toga režiser počeo provocirati na neku foru stranaca i Danaca koja je meni u tom momentu bila mučna. On je hteo reakciju. To je postala čuvena svađa o kojoj svi pričaju", rekao je Burić, koji nije pohađao Glumačku akademiju, već je neformalno glumačko obrazovanje stekao u Osijeku, prenosi 24sata.hr.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA