Ko je bio Jakov Arsović iz filma "Sveti Jakov Tumanski"? Doktorirao je u Francuskoj, kasnije je postao svetac

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Upravo film "Sveti Jakov Tumanski" je, kako se navodi, skroman pokušaj da se doprinese kulturi sećanja i prikaže život našeg Svetitelja Jakova Arsovića

Gledaoci su imali priliku da pogledaju televizijsku premijeru filma "Sveti Jakov Tumanski" reditelja Branka Milosavljević, a u pitanju je dokumentarac o Jakovu Arsović i njegovom životu.

Rođen kao Radoje Arsović, preživeo je albansku golgotu tokom Prvog svetskog rata. Školovao se u Francuskoj, a kako se navodi, tamo je i doktorirao. Interesovala ga je istorija, filozofija, kao i rad Bleza Paskala. Tokom odmora u Vrnjačkoj Banji, Radoja je oduševio govor jednog čoveka, a nakon razgovora sa njim, doznao da je taj govornik imao četiri razreda škole, ali da je dosta naučio slušajući Nikolaja Velimirovića.

Arsović je rešio da se susretne sa vladikom. Sa Nikolajem Velimirovićem je u Žiči pričao nekoliko sati, a Radoje, koji je kasnije postao Jakov, okrenuo se duhovnosti i hrišćanstvu, a ovozemaljske stvari su postale drugorazredne.

Arsović je prosvećivao ljude, živeo je asketskim životom, pomagao je obnovi crkava, bio je jako vredan ćovek i nije mu bilo ništa teško da uradi. Ovozemaljske stvari ga nisu privlačile. Nije ima svoju keliju, već je našao svoje mesto gde je spavao u ugao jedne štamparije. Otac Jakov se uzdržavao pića i hrane, nosio je pohabanu odeću, a najbolji prijatelj bio je otac Visarion.

Neki su čak smatrali čudnim, ali je sve to radio zbog ljubavi prema Hristu. Bio je obrazovan čovek i usavršavao se. U pomoć poznavanja prirode uspevao je tokom Drugog svetskog rata da prehrani monahe. Preživeo je bombardovanje nemačkih aviona, prelazio je i po 10 kilometara, prosvećivao je narod. U svojoj torbi je imao brojne papire na kojima je ispisan "Oče naš", koji je besplatno delio. Priča se čak da je i znao da će doći do novog bombardovanja kada niko nije znao, što je obavestio i narod.

Film Iz filma "Sveti Jakov Tumanski" Printskrin: TV B92

Bio je ugnjetavan i od strane komunista, ali je ipak sve stoički izdržao. Upokojio se 1946. godine, a prema njegovoj želji, hteo je da bude sahranjen u manastiru Tumane. Kasnije je postao i svetac.

Upravo film "Sveti Jakov Tumanski" je, kako se navodi, skroman pokušaj da se doprinese kulturi sećanja i prikaže život našeg Svetitelja Jakova Arsovića.

"Voleo bih da ovaj film utiče na radoznalost ljudi - jer Jakov Arsović je primer podvižnika, gotovo našeg savremenika i njegov život je zanimljiv, i otvara prostor za dalje, slične priče i traganja. Veliko hvala tumanskim monasima.

Voleo bih da moja radost povodom veličanstvene pretpremijere i premijere bude podeljena sa svima koji su učestvovali u radu na filmu ,,Sveti Jakov tumanski". Isto tako i sa svima koji su pogledali film i koji će, kao i ja, poneti divne impresije. Hvala od srca, svima",istakao je reditelj filma Boško Milosavljević.

Pogledajte trejler:

(Telegraf.rs)

Video: Anica Dobra: Najveća inspiracija mi je Mira Banjac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA