Premijerom filma "Мој prijatelj Tomi" počeo DOK #5 festival dokumentarnog filma

 
 ≫ 
  • 0

Festival su svečano otvorili Nem Stanković i njegov najbolji prijatelj Tomi Li

Premijerom filma "Moj prijatelj Tomi" kanadskog reditelja srpskog porekla Nema Stankovića u četvrtak, 2. februara u mts Dvorani počeo je Peti festival međunarodnog dokumentarnog filma DOK #5.

Festival su svečano otvorili Nem Stanković i njegov najbolji prijatelj Tomi Li (Tommy Lee), a publici su se obratili i Igor Stanković, direktor mts Dvorane i Igor Toholj, umetnički direktor festivala.

Igor Stanković je ispred organizacije festivala rekao: „Želim najpre da se zahvalim vama što već petu godinu zaredom posećujute, po meni, najbolji festival dokumentarnog filma u Beogradu. Ovaj festival predstavlja jednu sublimaciju na samom početku godine najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma. Velika je čast i privilegija imati film Moj drug Tomi na otvaranju festivala“.

Igor Toholj se zahvalio publici što je došla u velikom broju na otvaranje i izjavio: „Mi već petu godinu na DOK-u predstavljamo najaktuelnije dugometražne dokumentarne filmove u svim njihovim pojavnim oblicima. I što se tiče tema, ideja, pristupa, stila i tehnologije. Naša selekcija debitantskih ostvarenja Enter DOK za koju publika glasa, opstaje već četvrtu godinu i svake godine imamo priliku da vidimo pet ili šest najnovijih dokumentaraca u ovoj selekciji. Pozivam vas da glasate za svoje favorite i siguran sam da će svako od vas pronaći nešto po svom ukusu i da ćete uspeti da sagledate koncept festivala. Na ovogodišnjem DOK-u biće prikazani angažovani dokumentarci koji se bave svim aktuelnim i gorućim temama koje su univerzalne u celom svetu, preko velikih portreta poznatih ličnosti, do inovativnih filmova“.

Peti festival dokumentarnog filma DOK #5 traje do nedelje, 5. februara. U okviru takmičarskog programa festivala biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film. Program festivala nalazi se na sajtu https://dokfest.rs/, dok se ulaznice za festival mogu nabaviti na blagajni mts Dvorane i online putem sajta: https://www.mtsdvorana.rs/filmovi/dok5

Film „Neki drugi lik“ zatvara festival dokumentarnog filma DOK #5

Ostvarenje „Neki drugi lik“ reditelja Metjua Bauera zatvoriće u nedelju, 5. februara u 20 časova u mts Dvorani peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5.

„Neki drugi lik“ (The Other Fellow) odgovara na jedno pitanje: Da li je ikako moguće zvati se Džejms Bond? Film prati istraživanje identiteta kroz živote, ličnosti i avanture različite grupe muškaraca, pravih muškaraca širom sveta koji dele isto ime - Džejms Bond.

Metju Bauer autor filma je povodom premijere na festivalu izjavio:

„Veoma sam oduševljen što ćemo srpsku premijeru filma imati na zatvaranju DOK festivala. Zahvalan sam našem distributeru MCF MegaCom filmu što je pomogao da se ovo dogodi i što mi je omogućio da dođem da predstavim svoj film u jedan od mojih omiljeni delova sveta. Nažalost u filmu nema srpskih muškaraca po imenu Džejms Bond, ali ako neko ovo pročita i želi da dođe na premijeru, častiću ga martinijem".

Na zatvaranju festivala biće dodelje i nagrade najboljima. U okviru takmičarske selekcije biće dodeljena dva priznanja: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

Peti festival dokumentarnog filma DOK #5 održava se od 2. do 5. februara u mts Dvorani. Program festivala nalazi se na sajtu https://dokfest.rs/, dok se ulaznice za festival mogu nabaviti na blagajni mts Dvorane i online putem sajta: https://www.mtsdvorana.rs/filmovi/dok5

Premijera filma "Mavena" Andrije Lekića na DOK #5 festivalu

Srpska premijera filma „Mavena“ autora Andrije Lekića biće održana u subotu, 4. februara u 19.30 časova u mts Dvorani na Petom međunarodnom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5.

Radnja filma „Mavena“ sastoji se od četiri priče snimljene u periodu od osam godina: krvna osveta i njene posledice, fenomen virdžine, ljubav između sestre i brata koji ima trajno oštećenje mozga i poslednji dani oca u terminalnoj fazi maligne bolesti. Kroz ove četiri priče protagonista promišlja večna pitanja o stvarnosti, istini, potrazi za domom, sećanjima i ljubavi.

Povodom filma koji će biti prikazan na DOK festivalu autor ostvarenja je rekao: „Godine 2011, nakon volontiranja u područjima pogođenim cunamijem u Japanu, života sa emigrantima u zimskim noćima Pariza i vremena provedenog na albanskim Prokletijama, protagonista se vraća u mesto u kojem je odrastao da bi boravio pored oca koji je u terminalnoj fazi bolesti. Rijetko dobijemo priliku da snimamo teške momente na njihovom vrhuncu, u terminalnoj fazi bolesti recimo, periodu određene zarobljenosti, periodu nemogućnosti da se stvari promijene, usled toga slijedi iznova preispitivanje“.

Andrija Lekić je rođen u Beogradu 1976. godine. Sa šest godina njegova porodica se seli u Crnu Goru. Posle završenih osnovnih studija iz marketinga odlazi u Pariz. U Londonu studira fotografiju na Kensington and Chelsea College. Nakon saradnje sa francusko-japanskim institutom i samostalne izložbe fotografije u Japanu, provodi neko vreme volontirajući u područjima pogođenim zemljotresom i cunamijem. Trenutno živi u Beogradu.

Film „Mavena“ biće prikazan u okviru takmičarske selekcije Enter Dok. U okviru ovog programa biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani. Program festivala biće uskoro dostupan na sajtu https://dokfest.rs/.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA