Koliko se radnja serije "Pad" razlikuje od knjige Žarka Lauševića: Reditelj Bojan Vuletić otkrio detalje

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Serija "Pad" je rađena prema motivima knjige Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad"

Posle serije "Porodica", Bojan Vuletić se našao na čelu još jednog projekta, a u pitanju je ostvarenje "Pad", koje je rađeno prema motivima knjige Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad". Reditelj i scenarista je u intervjuu za Telegraf.rs je otkrio kako je Milan Marić dobio glavnu ulogu.

Takođe, Bojan nam je objasnio koliko serija "Pad" odstupa od knjige "Godina prođe, dan nikad" i koja je poruka ovog ostvarenja, kao i koji je bio cilj njegovog razgovora sa Žarkom Lauševićem.

  • Koliko serija odstupa, odnosno koliko je slična knjizi Žarka Lauševića?

Teško je to reći sada precizno u nekim procentima. Ono što je u stvari bilo važno i u radu na ovoj seriji i uopšte kada smo krenuli da se bavimo adaptacijom cele knjige je da na neki način svoje lično iskustvo koje svi mi kao ljudi, koji rade na ovoj seriji imaju sa tim, kako smo živeli devedesetih probamo da pretočimo u ovu priču i da spojimo sa osnovnim motivima cele priče. Tako da jeste ovo po motivima knjige Žarka Lauševića, ali dosta toga, što se tiče likova i samih situacija, i domaštano i promenjeno prosto da bismo napravili jednu univerzalnu knjigu da će biti razumljiva i prijemčiva svima, a ne ljudima koji se bave ovim našim poslom.

  • Glavnu ulogu tumači Milan Marić, kako došlo do toga da on dobije ulogu Ivana Maslaća?

Znate kako, Milan Marić je jedan izuzetan glumac, on je više od glumca, on je čovek koji jako mnogo razmišlja o celini. Posmatra širu sliku celog posla, konkretno u ovom slučaju serije i ja sa njim je uživanje raditi zbog toga što, u stvari, vrlo pedantno, svaki detalj u toj serii ili filmu praktično analiziramo. Moje prvo iskustvo s njim u seriji "Porodica" me je na neki način podstaklo da nakon toga zovem njega i vidim da li je zainteresovan da ostvari ulogu ovog poznatog glumca koji je na neki način u usponu karijere, kao što je i Milan danas jedan od vodećih glumaca i sigurno jedan od najatraktivnijih i najvažnijih umetnika svoje generacije.

  • Da li mislite da će "Pad" nadmašiti seriju "Porodica", na kojoj ste isto radili?

Te dve serije se ipak dosta razlikuju. Jedina sličnost je što se se bave sličnim periodom našeg života, perioda devedesetih i zato što su inspirisane istinitim događajima. U suštini, "Pad" se mnogo više bavim tim unutrašnjim problemom jednog čoveka, jednog umetnika, koji u stvari prelazi sa granice da, na neki način, pomaže ljudima i kroz svoju umetnost deli humane vrednosti na jednu drugu stranu. Čini mi se da je serija drugačija od svega, drugačija od "Porodica", drugačija od većine domaćih serija i mislim da je to, u stvari, ono što će privući publiku.

  • Pričali ste da ste imali kontakt sa Žarkom Lauševićem. Da li možete nešto više da nam kažete?

Moj osnovni kontakt sa Žarkom Lauševićem je imao samo jedan cilj, a to je da od njega dobijem slobodu da sa svojim timom da na ovoj seriji mogu da radim šta želim. Mi da napravimo našu priču. Onog trenutku kada smo dobili poverenje njega, kada smo počeli ovo da radimo, on jeste čitao scenario, jeste davao neke sugestije, ali mi smo na samom kraju odlučivali šta će kako biti i čini mi se da je u stvari to bio i najbolji način da napravimo jednu priču koja je po njegovim motivima, ali je nije dokumentarna rekonstrukcija. Dakle, ne oslanja se u potpunosti na knjigu, a još manje na ceo događaj.

Žarko Laušević Foto: Antonio Ahel/ATA Images
  • Koja je poruka serije "Pad"?

To je teško pitanje. Mislim da ipak ljudi treba da pogledaju, ali čini mi se, kao i u svakoj tragediji, poruka da se takve stvari, takve greške više ne ponavljaju. Dakle, oplemenjuje naša serija, kao što oplemenjuju i druge drame, druge pozorišne predstave, koje se bave teškim temama. Dakle, podsetiti ljude na neko teško vreme i pronaći zrnce dobrote u svim tim junacima. To je negde cela ideja serije.

  • Što se tiče nekih narednih projekata, da li ima nešto što treba da radite?

Ja u ovom trenutku pripremam svoj novi igrani film. Trenutno smo u fazi prikupljanja sredstava. Tako da, kada bude došlo vreme, moći ćemo o tome detaljnije da pričamo.

Video: Milan Marić otkrio kako je Žarko Laušević reagovao kada je pogledao seriju Pad

(Telegraf.rs)

Video: Kolaps u saobraćaju kod Beograda na vodi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mišljenje

    22. oktobar 2023 | 12:39

    Nije to knjiga za ekranizaciju. Ona je pre svega Žarkovo razmišljanje i njegove unutrašnje borbe i dileme, tu nema dinamike za dobar film. A knjiga je odlična, potresna, poučna.

  • Licemerka

    21. oktobar 2023 | 22:09

    Odgledala večeras. Od svega - najviše mi se sviđa Milan! 😂😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA