Serija "Dara iz Jasenovca", poslednja epizoda: Dara objasnila Budi da je Srbin, nemile scene u Zadru

 
 ≫ 
  • 5

Mirjanu Karanović smo mogli da vidimo u ulozi odrasle Dare

Na kanalima Superstar TV i RTRS prikazana je četvrta i poslednja epizoda serije "Dara iz Jasenovca". Dara i Buda uspeli su da se spasu logora Jasenovac, pošto su se ukrcali u autobus koja je za spasenu decu organizovala Diana Budisavljević.

Darin i Budin otac, Mile, bežao je od ustaša, a kada je ušao u reku, činilo se da je stradao.

U epizodi smo mogli da vidimo i ponovni susret Dare i Bude, ovog puta pred raspad SFR Jugoslavije. Sreli su se u Zadru. Dara je bila ushićena što ponovo vidi brata, ali njen dolazak nije dobro prihvaćen.

Budo i članovi njegove porodice su se pitali zašto je uopšte došla. Dara je svom bratu pričala o njegovom poreklu, da je Srbin. Budo je naveo da se ne oseća da je srpskog porekla, ali je kasnije sve prihvatio.

Serija Printskrin: Superstar TV

Slikovito je prikazana i Zadarska kristalna noć, rušilački pohod hrvatskih šovinista u Zadru 2. maja 1991. godine, kada je više od 2.000 Hrvata naoružanih palicama, motkama, kamenicama, šipkama, flašama krenulo u uništavanje i pljačkanje imovine Srba (kuća ili vikendica) i lokala firmi iz SR Srbije. Podsetimo, uništeno je više od 130 objekata i 470 srpskih kuća.

U ovom divljanju je učestvovao i mladi Budin sin Ivan, koji je smatra sebi Hrvatom, međutim, Budo mu kasnije objašnjava kako su svi oni Srbi. Ivan s nevericom sve ovo prihvata, čak je i od majke tražio potvrdu da li je Srbin.

Dara napušta razrušeni Zadar i vraća se u svoj dom. Na kraju, prikazane su emotivne scene. Budo i Dara su držali svog oca Mileta za ruke, koji je na kraju preživeo. Uz prikaz pokreta voza po snegu, citirano je i Jevanđelje po luki 20;38: A Bog nije Bog mrtvijeh; jer su u njemu svi živi.

Treba istaći da je odraslu Daru igrala Mirjana Karanović, a odraslog Budu Marko Gvero.

Ako ste gledali seriju "Dara iz Jasenovca", napišite nam vaše utiske.

Video: Zlikovac iz Jasenovca počeo krvavi pohod u selu kraj Banja Luke: Prvi pokolj ustaškog fra Sotone

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca Smederevac

    13. januar 2023 | 10:05

    Mlako su prikazana sva Ustaska zlodela.To je moralo mnogo jace,upecatljivije sa vise masovnih scena...Nema oprosta za njih jer vidite da se to opet ponavlja ...ocena 3-.

  • Душко Ш

    13. januar 2023 | 11:57

    Било би сјајно да је то само филмска прича. Не поновило се!

  • Neno

    13. januar 2023 | 09:14

    Iskreno nisam očekivao ovakav kraj , puno nelogičnosti . Mirjana je fenomenalno odglumela mada primećuje se da mala Dara i ova odrasla imaju drugačiji dijalekt i to mi je malo zasmetalo . Scena sa momkom koji saznaje da je Srbin preslikana je iz filma Nož kada Svetozar Cvetković saznaje ko je i što je .. Ipak aplauz zaslužili su od mene ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA