Preko 70 naslova, pobednici Berlina, Venecije i Kana: Šta nas čeka na 28. Festivalu autorskog filma

 
 
 ≫ 
  • 0

Organizatori najavljuju odličan program i nikada više gostiju

28. Festival autorskog filma biće održan od 25. novembra do 2. decembra, a predstaviće preko 70 ostvarenja od kojih su mnoga već osvojila prestižne nagrade poput Zlatnog medveda u Berlinu ili Grand Prix u Kanu i Veneciji.

Festival će otvoriti "Duhovi ostrva" Martina Mekdona sa Kolinom Farelom u glavnoj roli, a zatvoriti "Kit" Darena Arnofskog sa Brendanom Frejezerom u životnoj ulozi.

U glavnom takmičarskom programu naći će se filmovi "Joyland" pakistanskog reditelja Saima Sadika, "Autobiografija" indonezijskog autora Makbula Mubaraka, "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića koji stiže iz susedne Hrvatske i koji je ove godine dobilo Srce Sarajeva za najbolji film.

Tu je i domaće ostvarenje Dušana Zorića i Matije Gluščevića "Da li ste videli ovu ženu", "Predivna stvorenja" islandskog reditelja Gudmundura Arnara Dumundsona,"Sanjam električne snove" od Valentine Maurel iz Belgije.

Među 12 odabranih ostvarenja su još i "Brana" koju potpisuje Ali Šeri iz Francuske, "Posle Sunca" od Šarlot Vels iz Velike Britanije, "Oduzimanje" iranskog reditelja Manija Hađiđija, francusko ostvarenje "Planina" Toma Slavadora, "Kraljevi sveta" koje potpisuje Laura Mora Ortega i "Poslevode" bosanskohercegovačkog autorDane Komljena.

Festival autorskog filma Konferencija za medije 28. FAF-a / Foto: Tanja Drobnjak

- Od 12 filmova polovina je iz zemalja Trećeg sveta, jer čini mi se da smo se zatvorili prilično u  evrocentričnu i zapadnocentričnu sferu. Ne želimo da vidimo taj svet, kao večni kandidati za Evropu, a tamo živi većina ljudi na planeti. Važno je napomenuti i da tri filma ("Posle Sunca", "Kraljevi sveta" i "Sanjam električne snove") potpisuju žene, te da sva tri imaju nešto specifično i kandidati su za glavnu nagradu - rekao je Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala.

One je dodao da otkako radi na Festivalu autorskog filma nije bilo više filmova koji sasvim ravnopravni kandidati za glavnu nagradu.

- Ovi filmovi tretiraju kritične i neobične tačke društva iz kog dolaze, pa bilo da jeto pastirska tradicija ili nasleđe vojne hunte i zločina u indonežanskom filmu "Autobiografija", ili prosto maligna agresivnost koja se rađa u jednom sterilnom društvu kakav je islamski film "Predivna stvorenja", ili potpuno odsustvo institucija kao u hrvatskom filmu "Sigurno mjesto".

- Posebno mi je drago što imamo filmove sa Balkana - "Sigurno mjesto", "Da li ste videli ovu ženu" i "Poslevode". Oni su sasvim drugačiji od onog što možemo da gledamo u bioskopima, čime nastavljamo tradiciju da se na FAF-u prikazuje nešto što je van serije, što ne možete videti svuda - zakjučio je Vučinić.

Što se tiče glavnog programa van konkurencije, u njemu će se naći pomenuti "Duhovi ostrva", a potom i "Magnetna rezonanca" Kristijana Munđiua, "Blisko" Lukasa Donta, "Sent-Omer" Alis Dio, "Alkaras" Karle Simon koji je dobio Zlatnog medveda u Berlinu.

Tu si i "Najsrećniji čovek na svetu" Teone Strugar Mitevske, "Bajka" Aleksandra Sokurova, "Balada" Aide Begić, "Kit" Darena Arnovskog (koji će zatvoriti Festival autorskog filma), "Žena Čajkovskog" Krilia Serebrenikova, kao i dva filma Mire Turajlić "Non-aligned: Scenes from the Labudovic reels" i "Cine-guerrillas: Scenes from the Labudovic reels".

- To su filmovi koji su bili na najprestižnijim festivalima i dobili nagrade. Trudili smo da to budu filmovi koji u sebi nose poseban autorski pečat. Reč "blisko" je reč koja pokriva te filmove jer preispituju suštinske veze između dvoje ljudi, bez obzira da li se radi o prijateljima, supružnicima... Sjajan je upravo film "Blisko" Lukasa Donta koji govori o odnosu jednog dečka i majke njegovog druga koji je tragično stradao - dodao je Vučinić.

Festival autorskog filma Foto: Tanja Drobnjak

- Ovi filmovi pokušavaju da odgovre na pitanje šta kada se svi slojevi skinu, sve konvencije, klasne razlike i šta ostaje kada se sve svede na odnos dve osobe. Da li nam to otkriva neku višu istinu o čoveku? - rekao je on.

U selekciji Sirovo koja pokriva žanrosvki autorski film naći će se pet filmova od kojih se izdvajaju "Stric" Davida Kapca i Andrije Mardešića, "Sveti pauk" Alija Abasija, iranskog autora koji živi u Danskoj, a koja prati istinitu priču o iranskom serijskom ubici. Ovaj film je Danski kanditat za Oskara.

Film Film "Stric" / Foto: Eclectica

U selekciji Hrabri Balkan svi filmovi imaju poruke koje se tiču društvenih uloga, klasnih, etičkih, porodičnih i profesionalnih. Organizatori su sitakli film "Kristina", debitantski film Nikole Spasića koji je ove godine dobio dve nagrade na festivalu u Marseju.

Na festivalu će biti održane i sekecije Bande a part, Acid, Cinefondation, Istorija večnosti (na kojoj će biti prikazana sva tri filma Kišlovskog kao i donedavno izgubljeni film "Istorija Građanskog rata" Dziga Vertova iz 1921.), Mreža festivala jadranske regije, a biće održan i Omaž Godaru.

Dobitnika glavne nagrade "Aleksandar Saša Petrović" ocenjivaće internacionalni tročlani žiri koji čine prošlogodišnji pobednik Omar el Zohairi ("Perje"), Serž Bozon ("Don Žuan") i Teona Strugar Mitevska ("Najsrećniji čovek na svetu"), rekao je Igor Stanković, direktor festivala.

- Žiri takmičarskog programa biće Omar El Zohairi, Serž Bozon i Teona Strugar Mitevska. Aleksandar Sokurov jedan od najznačnijih reditelja svetskog filma dobitnik je nagrade „Pogled u svet: Vojislav Vučinić“ koja je od ove godine dobila naziv po Vojislavu Vučiniću, osnivaču i prvom direktoru festivala i prvi put je dobija strani laureat. Međunarodni žiri dodeliće Grand Prix festivala nagradu „Aleksandar Saša Petrović” za najbolji film iz takmičarskog programa koju dodeljuje Fondacija Aleksandar Saša i Branka Petrović, a filmovi će se takmičiti i za nagradu za najbolju režiju i nagradu „Gordan Mihić” za najbolji scenario. I ove godine festival će dodeliti i nagradu profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu u čast Slavka Vorkapića. Jedno ostvarenje iz programa Hrabri Balkan će odneti nagradu za „najhrabriji“ film Balkana. Nagrada publike Adriatic Audience Award biće dodeljena najboljem filmu iz selekcije Mreže festivala Jadranske regije.

Festival se ove godine održava u šest bioskopskih dvorana u Beogradu među kojima su mts Dvorana kao centralna dvorana festivala, kao i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad“ i bioskopu Cine Grand Rakovica.

Karte su u prodaji od danas.

Video: Glumac Zlatko Burić otvorio festival Slobodna zona

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA